Чиновниците дружно: Грабвайте телата и побързаха да си раздадат 70 млн. лв. за Великден

Въпреки изявленията на премиера Борисов, че цялата нация трябва да понесе солидарно негативните последствия от предишното управление и ще се режат безкомпромисно разходи и заплати, държавните чиновници побързаха да си раздадат парите, полагащи им се за дрехи от бюджета, пише „СЕГА“.

Финансовото министерство се надяваше да спести 70 млн. лв., като спре парите за официално облекло на 280 000 служители в администрацията. Това е една от антикризисните мерки, по които има съгласие между синдикатите, работодателите и правителството.

Заплахата да загубят тези пари е накарала повечето министерства да си изплатят предсрочно сумите, установи проверка на „Сега“.

За държавни служители те са 300 лв. средно на година, а за чиновници на трудов договор – 250 лв.

Около 8000 цивилни служители на Министерството на отбраната взеха полагащите им се по 250 лв. Според колективния трудов договор парите трябва да се дадат до края на първото тримесечие, поясниха от МО. Сумата, която е била похарчена за дрехи, е около 2 млн. лв. Парите за тази година са си получили и онези 790 чиновници, които ще бъдат съкратени от структурите на МО от 6 май.

В Министерството на правосъдието още през януари са изплатени пари за дрехи по реда на Закона за държавния служител. До редакционното приключване на броя от ВСС не отговориха дали над 13-те хиляди магистрати и съдебни служители са получили парите си за дрехи. Магистрати обаче признаха пред „Сега“, че са ги взели.

В социалното министерство също вече са получили парите за облекло, а в икономическото ведомство ги чакат с предстоящата заплата. Сумата е преведена и в Министерството на здравеопазването. В поделенията на ведомството в страната – районните центрове по здравеопазване, обаче това още не е станало. Бонуси за дрехи не са получили и служителите в 28-те РИОКОЗ, тъй като бюджетите им за тази година са се забавили доста.

Не са взели добавки и учителите, които обикновено получават сумите в края на годината, и то ако съответното училище има такава възможност. В МВР още не са получили полагаемите средства за служебно облекло, тъй като практиката е те да се изплащат през април.

В първия пакет от 28 мерки на кабинета се предвиждаше държавата да спести 45 млн. лв. от парите за облекло на 150 000 държавни служители и още 70 млн. лв. от 280 000 чиновници на трудов договор. В по-нататъшните варианти на антикризисния план на правителството обаче държавните служители тихомълком отпаднаха, но 70-те млн. от хората на трудов договор останаха.

Ако кабинетът държи на тази мярка, ще трябва да намери механизми парите да бъдат възстановени от чиновниците.

В същото време вчера стана ясно, че много министерства са спрели да изплащат дълговете си към фирми за свършена работа въпреки направените графици. Регионалното министерство например няма да спази споразумението да погаси задължения към строителния бизнес за 200 млн. лв. до края на март. Фирмите са получили малко над 126 млн. лв. и не е ясно кога ще бъдат платени оставащите 74 млн. лв., защото няма пари, призна министър Росен Плевнелиев. Повечето фирми, които са получили парите си, са се съгласили да направят 10% отбив от вземанията си.

„Някои от министерствата вече отказват да преговарят с нас“, коментира председателят на Камарата на строителите в България Симеон Пешов. Той даде за пример социалното министерство, което дължи на строителния бранш близо 32 млн. лв. за проекти по програмата „Красива България“ и Социалноинвестиционния фонд. От социалното министерство обясниха вчера, че все още не са получили пари от Министерството на финансите, за да се разплатят с бизнеса.

Междувременно се възобнови натискът върху здравната каса заради редовното забавяне на плащанията. От Българския фармацевтичен съюз заплашиха, че аптеките ще спрат да работят с НЗОК. Без средствата от касата те няма с какво да купуват лекарствата, които са безплатни за пациентите.

от в-к Сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *