Човешкият вид все още еволюира

Австралийски учени твърдят, че хората еволюират по-бързо, отколкото през предишните 250 години, на базата на наличие на артерия в предмишницата, съобщи в. „Дейли мейл“.

Хората още са в процес на еволюция

Артерията се нарича медианна. Обикновено тя изчезва около осмата седмица след раждането и на нейно място се образуват две други артерии. Хората с трите артерии обаче са все повече от края на 19-и век, информира bnr.bg.

Тенденцията започва през 80-те години на 19-и век при 10 процента от населението. През 20-и век те се увеличават до 30 процента. Кръвоносният съд вече се открива у 35 процента от населението. Според специалистите от университета „Флиндърс“ родените след 80 години вече ще имат такава артерия.

От "Homo sapiens" в "Homo cyberneticus" Как ще еволюира човешкият вид? - Последни Новини от DNES.BG

„От 18-и век анатоми следят наличието на тази артерия у пълнолетните и изследването ни показва, че то ясно се увеличава . . . – каза д-р Теган Лукас от екипа. – Увеличението може да е резултат от мутация на гени, участващи в развитието на медианната артерия, или на здравословни проблеми на майките по време на бременността, или на двете.“

„Ако тази тенденция продължи, повечето хора ще имат медианна артерия на предмишницата до 2100 г.“ – прогнозира той.

Учени опровергаха популярна хипотеза за произхода на човека - Любопитно - DarikNews.bg

Наличието на медианна артерия е от полза, защото увеличава общото кръвоснабдяване, а и може да се използва като заместител при хирургически операции на други части от тялото.

Специалистите наричат това „микро еволюция“.

Медианната артерия не е единственият индикатор, че хората още еволюират. Има и случаи на хора, родени без мъдреци, което е резултат от смаляването на лицата.
Увеличават се и случаите на спина бифида окулта, както и на хората, родени с малка кост зад коляното, наречена фабела.

Какво представлява човекът-химера? – Мегавселена

Други учени също са изследвали честотата на медианната артерия. През 2013 г. специалисти от института Тата в Индия установиха много такива случаи в лявата ръка при дисекции.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *