Чужденците се отказаха от къщи в Гърция

Имотният пазар в Гърция отчете 2020 като на изгубена година, след като се отклони значително от хода си към възстановяване през предходните няколко години, пише гръцкият вестник „Катимерини“.

Имате ли имот в Гърция? Какви са данъчните ви задължения? Данъци и такси при придобиване на недвижим имот в Гърция. - Всичко за имотите

Пандемията води до свиване на основния двигател на пазара – интереса на купувачи от чужбина, и това е ясно отразено в данните на Гръцката централна банка, информира pariteni.bg.

През първите девет месеца на годината притокът на капитали от чужбина за покупката на имоти е намалял с 42,5% на годишна база. През годината до края на септември са били инвестирани само 593 млн. евро, което е значителен спад спрямо 1,03 млрд. евро година по-рано. Свиването е с 437 млн. евро, сочат данните на банката.

Имотният пазар обаче продължава да поглъща значителен дял от преките чуждестранни инвестиции в Гърция, съставляващ 25,3% от сумата спрямо 32,3% миналата година. Въпреки трудната среда представянето тази година вече надхвърля нивата от 2017 г., когато гръцкият имотен пазар привлече 415 млн. евро от чужбина.

istock
istock

Основната причина за спада на инвестициите от чужбина е сривът на приходите от програмата „Златна виза“, включваща инвестиции на граждани на страни извън ЕС в гръцкия имотен пазар в замяна на петгодишно разрешение за местопребиваване. Тази година броят на издадените разрешения едва ли ще надхвърли една пета от общия обем през 2019 г.

 

Данните на министерството на миграционната политика сочат, че рекорден брой разрешения са били издадени през 2019 г. – 3428, а свързаните с тях инвестиции са възлезли на общо около 1 млрд. евро.

Тази година от януари до началото на септември са били издадени само 368 разрешения и е малко вероятно броят им да нарасне значително до края на годината предвид новата блокада от 7 ноември.

istock
istock

Освен приходите от програмата „Златна виза“, липсата на покупки на имоти за отдаване под наем в платформи за краткосрочни наеми тази година също е оказала влияние върху пазара.

Заради отсъствието на чуждестранни посетители и несигурното им завръщане през 2021 г. много чуждестранни инвеститори са избрали да изчакат и да видят каква ще е ситуацията на този пазар през идните месеци предвид факта, че хиляди апартаменти бяха свалени от онлайн платформите през последните няколко месеца.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *