Чуждите инвестиции в бизнес имоти в Европа достигнаха 36 млрд. евро през 2013

Чуждите инвестиции на пазара набизнесимоти в Европа са достигнали 36 млрд. евро през 2013 г., сочат данни на консултантската компания DTZ.

Сумата е все още далеч от рекорда, отчетен през 2007 г. – 46 млрд. евро. Като дял от общия обем на инвестициите обаче чуждите вложения на пазара на бизнес имоти достигат рекордните 26%, допълват експертите.

Най-активните чужди инвеститори през 2013 г. са северноамериканските фондове, както и глобалните фондове. Те обаче са и активни продавачи.

Значително се е увеличила активността и на инвеститорите в бизнес имоти от Азия и Близкия изток. Най-активни са китайските и сингапурските инвеститори, а от близкоизточните – тези от Кувейт и Обединените арабски емирства (ОАЕ), сочат данните на компанията.

Азиатските и близкоизточните инвеститори са едни от най-крупните нетни купувачи през последните пет години. Продажбите им са значително по-малко и по-скоро спорадични.

Чуждите инвеститори като цяло са фокусирани върху пазара на офиси – офис площите са привлекли близо две трети от чуждите инвестиции в бизнес имоти в Европа през миналата година.

Особено предпочитани са офисите от азиатските и близкоизточните инвеститори. Вложенията на американските фондове са най-диверсифицирани, а азиатските се насочват към проекти със смесена употреба или предимно жилищни сгради.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *