Шефове на финансови фирми: Растеж през 2010 г.

Изпълнителни директори на компании за финансови услуги вярват, че бизнесът ще достигне дъното си през 2009 г. преди да започне възстановяване в сектора, а цялата икономика ще изплува през следващата година, според ново проучване на KPMG.

Около 70% от 130 изпълнителни директора вярват, че приходите и доходността на сектора за финансови услуги ще се подобрят през 2010 г., според проучване на бизнес климата, проведено във фирми за одит и данъчни и консултантски услуги. Анкетираните, обаче, са били разделени относно това дали възстановяването сред финансовите фирми ще поведе или ще изостане след цялата икономика на САЩ.

Секторът на финансовите услуги е сред тези, които бяха ударени най-силно от кредитната криза и нарастващата рецесия, която започна в края на 2007 г. Големите финансови фирми като American International Group Inc., Citigroup Inc. и Bank of America Corp. получиха милиарди долари помощ от правителството заради понижението на пазарите.

Финансовите фирми се борят със загубите при почти всички типове потребителски и фирмени заеми, като много от потребителите изпаднаха в невъзможност да връщат дълговете си. Компаниите също така бяха принудени рязко да намалят оценката на определени инвестиции, като намаля търсенето на продукти като ценни книжа, базирани на рискови ипотеки.

Повечето от половината шефове, участвали в проучването, казват, че движението на икономиката надолу прави много трудно увеличението на капитала или получаването на финансиране за оборотни средства.

В края на миналата година, в пика на кредитната криза, правителството на САЩ започна да подкрепя финансовите фирми, като им отпусна $700 млрд. по програмата TARP, която предостави пари на банките и други финансови фирми, които трябваше да бъдат извадени от кризата след колапса на Lehman Brothers Holdings Inc. Правителството също така отпусна средства и по друга програма, за да подпомогне за намаляването на разходите на финансовите фирми, в усилията си да раздвижи кредитните пазари.

Сред най-големите притеснения на шефовете са поемането на риск за лошите активи, намирането на нови източници на финансиране и увеличаването на капитала, според проучването.

В по-широк аспект шефовете търсят белези за стаблизация на жилищния пазар, за подобряване на потребителското доверие и харченето, както и за създаването на нови работни места, за да се подпомогне икономиката през следващата година.

Жилищният пазар, чийто колапс започна през 2007 г., е един от тези, които донесе най-големи загуби за финансовите фирми и е основният фактор за рецесията. Има белези за възстановяване при него, но отчет от вторник показа смесени данни.

Строителството на еднофамилни къщи се повиши за пети пореден месец през юли, но заявленията за разрешителни за строителство, които са белег на бъдещата активност, паднаха с 2%.

Нарасналото потребителско доверие също е ключ за възстановяването, понеже харченето на потребителите в САЩ представлява повече от две трети от икономиката. Анализатори, обаче, казват, че доверието не е вероятно да нарасне значително заради несигурността относно заетостта.

Много финансови фирми, както и други компании, намаляват персонала си в усилията си да намалят разходите си, за да успеят да оцелеят по време на рецесия.

В сектора на финансовите услуги изпълнителните директори не очакват голямо възстановяване по отношение на пазара на труда. Докато две трети от анкетираните казват, че имат нужда да съкратят работни места, за да намалят разходите, само 30% очакват положението със заетостта в сектора да се подобри през следващата година. И около една четвърт от шефовете смятат, че ситуацията с работните места в сектора се влошава.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *