Шефът на „Порше“ може да оглави „Фолкскваген“

Бордът на директорите на „Фолксваген“ ще отстрани от поста главния изпълнителен директор Мартин Винтеркорн на заседанието си в петък. Причината ескандалът с манипулирането в САЩ на тестовете за вредни емисииот пет модела на германския производител.

Това твърди всекидневникът „Тагесшпигел“, позовавайки се на източници от борда на най-големият по продажби производител на коли в света.За негов наследник изданието посочва Матиас Мюлер, главен изпълнителен директор на „Порше“.

Говорител на компанията нарече „отвратителни“ твърденията на изданието, но натискът над Винтеркорн расте от акционери, инвеститори и медии.

От 2007 г. насам Винтеркорн отговаря за изследванията и разработките, както и за бранда „Фолксваген“. „Той или е знаел за случващото се в САЩ, или то не му е било докладвано. В първия случай трябва да подаде оставка незабавно. При втория трябва да се отговори защо толкова масово нарушение не е било докладвано на ръководството, след което нещата пак ще загрубеят“, коментира за „Ройтерс“ Арнд Елингхорст, анализатор от Evercore ISI.

Проблемът, тръгнал от САЩ, засяга около 11 милиона автомобила, които може да са снабдени със спорния софтуер, активиращ на пълна мощност защитата от вредни емисии единствено по време на тестове, но не и при нормално шофиране, съобщи „Блумбърг“. За целта от компанията вече са заделили 6.5 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *