Шойбле: Гърция е поела в правилната посока

Сигурен съм, че трудните мерки, взети от правителството в Атина, ще я изведат на пътя към възстановяването, каза министърът в интервю за вестник La Repubblica, като все пак предупреди, че няма гаранции за успех.
Гърция избегна фалита засега, след като в петък частните кредните кредитори се съгласиха да отпишат част от дълга на страната. Резултатът от преговорите ще освободи пътя и за спасителната помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд в рамките на 130 милиарда евро, която беше съгласувана миналия месец.
Шойбле посочи още, че според него са взети възможно най-добрите решения срещу изпадането в несигурно състояние. Те обаче не бяха лесни и не мога да дам 100% гаранции за успех, подчерта той. По думите му необходимостта от още един спасителен пакет за Гърция не може да бъде изключена. Сега обаче „не е време да се спекулира, а да се одобри вторият пакет за Атина“.
Програмите за икономии не създадоха рецесия, заяви министърът, но добави, че сега са необходими структурни реформи за връщане към растеж. Според него фискалният пакт е друга важна стъпка към изграждането на по-стабилна Европа, но идеята за еврооблигации може да бъде обсъдена едва след създаването на обща фискална политика.
Министърът каза още, че работата на ЕЦБ беше да предостави ликвидност на еврозоната и да контролира инфлацията и не трябва да й бъдат давани правомощия като тези на Федералния резерв на САЩ. ЕЦБ не може и не трябва да финансира дълг на държавите членки, допълни той.
На въпрос за италианския премиер Марио Монти Шойбле отговори, че пазарите имат доверие в него, и го определи като източник на надежда не само за Италия, но и за цяла Европа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *