Шойбле: Случаят във Фолксваген е от алчност

Скандалът, разтърсил германския автомобилопроизводител Фолксваген (Volkswagen), се дължи преди всичко на алчност.Това заяви днес германският министър на финансите Волфганг Шойбле пред информационната агенция Редакционснецверк Дойчланд, информират ДПА и БТА. Той очаква съществени промени в най-големия европейски автомобилопроизводител.

Това е алчност за слава, за признание, заяви Волфганг Шойбле. Както показа кризата на финансовите пазари, конкуренцията е „невероятно безмилостна, ако искаш да бъдеш успешен на световния пазар,“ допълни той. Всеки иска да е най-големият, заяви Шойбле, имайки предвид усилията на Фолксваген да изпревари Тойота като най-голям автомобилопроизводител през последните години.

В крайна сметка Фолксваген няма вече да бъде това, което е бил, допълни министърът, прогнозирайки мащабна реорганизация в компанията, като също така предупреди срещу държавна намеса на пазара.

Шойбле обаче отхвърли идеята, че скандалът с манипулираните тестове може да представлява екзистенциална заплаха за германската икономика.Ще излезем от кризата по-силни. Учим се от кризите, заяви той.

Фолксваген вече призна, че около 11 милиона автомобила са оборудвани със софтуер, с който се занижават реалните показатели за отделените вредни газове при тестване на дизеловите коли. В този брой влизат 5 милиона леки автомобила Фолксваген, 2,1 милиона от марката Ауди (Audi) и 1,2 милиона с емблемата на Шкода (Skoda).

Компанията съобщи, че ще подмени софтуера, който дава невярна информация за вредните емисии, в тези 11 млн. коли. Според анализатори това може да струва на производителя повече от 6,5 милиарда долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *