Шок: Свинското с 2 лева нагоре! Луканките гонят 25, шпекът – 19

 
По веригата нагоре са повлечени и цените на каймата и колбасите. Свинската кайма варира от 5.50 до 7 лева. Колбасите в зависимост дали са малотрайни, шпекови, или луканки, са в широк ценови диапазон, като при тях поскъпването е от 50 стотинки до 1 лев за килограм. Шпекът гони 19 лева за килограм, а луканката – 24-25 лева килото.
Ситуацията с месото в България е извън контрол. Цените са ненормални високи и ако не се наложи спирачка, ще започнат масови фалити на преработватели и месарски магазини. За това коментира собственикът на едно от големите месопреработвателни предприятия в Пловдивска област, който работи само с българска суровина. Човекът се съгласи да направи коментар при условие да остане анонимен. Всичко тръгна от дефицита на зърно в световен мащаб. Европа също е засегната и контрамярка на недостига е да вдигне цената на месата. У нас зърно има, но една част от него се скри, а останалото се товари по корабите за износ. Ако държавата спешно не се намеси, ще стане страшно.
Свинеугоителите са презапасени с фураж, но с оправданието, че и той е поскъпнал, вдигнаха с лев изкупната цена. Сега килограм живо тегло е 3,60 лв. с ДДС, а трупното – 6 лева. Докато стигне до магазина, става 8 лева. Подозирам, че има картел между свиневъдите и призовавам да се проверят от Комисията за защита на конкуренцията. Все едно аз да съм скътал 200 тона месо купено на два лева, а да го пусна на по-високи цени. Ние преработвателите сме като в преса. От едната страна ни притискат свиневъдите, а от другата магазините – да продаваме по-евтино. В същото време има голям отлив на клиенти. Такива като мен непрекъснато калкулират загуби, но никой не мисли да се намаляват ток, горива, нито лихвите по кредитите или ДДС например, заключи преработвателят.
От август вносното месо е увеличено с 40 процента, а българското – с 20 на сто. Това заяви председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев. Той обобщи, че причините за поскъпването са комплексни. Мнението му съвпада с колегата му от Пловдив. По-ниското производство на зърно в световен мащаб дава отражение и в България. Горивата, еленергията и всички фактори, които пряко влияят върху производството, също са нараснали, допълни г-н Вътев. Той не се ангажира да направи прогноза докога ще растат и с колко още цените на месата и колбасите. За сметка на това оприличи парадоксалната ситуация в страната с оксиморон (вид стилистично средство – съчетание на привидно несъчетаеми, противоположни понятия). Не мога да си обясня следния факт: според официалната статистика, а и според моето наблюдение потреблението става все по-свито, безработицата непрекъснато расте, а в същото време влоговете в банките нарастват. Това е все едно да се излива пороен дъжд върху пожар, а той да не угасва, недоумява Кирил Вътев.От Асоциацията на свиневъдите оправдаха скока на изкупните цени с увеличените фуражи, както и с разходите, които мнозина правели, за да модернизират фермите си според европейските изисквания. Срокът за това е 31 декември 2012 година.

Мария Петрова, в-к „Марица“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *