Шопска салата от полски домати, италианско сирене и бразилски краставици

Това коментира на дискусия за бъдещето и предизвикателствата пред сектора председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Той отбеляза, че за последните три години рязко е спаднало потреблението на български продукти. Вътев обясни, че докато страната ни се ориентира към евтини и вносни стоки, родната икономика ще затъва.
Свитото потребление на български хранителни продукти остава един от най-сериозните проблеми пред българските производители, обясни председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. „Не е еднозначно понятие, не е по силите на един бранш, на един министър или на един фактор, който и да е той, а са необходими много комплексни усилия, за да може наистина онова качество, което имат българските храни, да вижда бял свят, защото тенденцията до преди три години до 2009-а включително нарастваше търсенето на скъпи и качествени храни“, каза той.
За намалено потребление на продукти родно производство призна и председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева. Тя призова потребителите да купуват повече стоки, произведени в България. Принципите на здравословното хранене са свързани с това човек да потребява храни, приготвени от местни суровини и култури, изрази мнение тя. „Ние в България се примирихме някак си по естествен път да консумираме шопска салата от полски домати, италианско сирене, краставици от Бразилия. Така няма как да развием политиката на регионите“, каза Кукушева.
Представители на Българската агенция по безопасност на храните отбелязаха, че благодарение на активния контрол на производствените и преработвателни предприятия у нас за една година с 5 пъти е намалял процентът на затворените цехова и складове, а с близо 26 пъти – бракуваните храни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *