Ще вземат ли името на Skype?

Ето това се казва спор. Британският телевизионен канал Sky и познатата на всички програма за видео и гласови разговори Skype спорят за правото да използват имената си.

През 2005 година телевизионният гигант повдига дело срещу IT компанията затова, че нейната марка Skype звучи твърде еднакво с канала Sky. Днес, 10 години по-късно, съдът в Люксембург отсъди: има опастност от объркване на имената на двата продукта, пише германският Handelsblatt.

Между двете марки има визуална, звукова и концептуална прилика, се казва в решението на съдиите. Според тях думата „Sky“ („небе“ на англ., б.р.) ясно се чува при Skype, а логото с облака на Skype лесно може да заблуди, че става дума всъщност за Sky.

Благодарение на това решение на съда, както и на правата, които държи върху името, Sky може да се обърне към друг съд и да поиска Skype да промени името си. Но дали ще го стори?

Ако през 2005 година Skype беше все още собственост на скандинавските си създателите Никлас Ценстрьом и Янус Фрийс, днес програмата е притежание на гиганта Microsoft, който я купи за 8,5 милиарда долара през 2011 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *