Ще върне ли Германия задължителната военна служба

Германското правителство обмисля връщането на задължителната военна служба заради възможните заплахи за сигурността на страната, предаде ДПА, като се позова на поверителен документ, който правителството ще разгледа днес.

 

Предложението се съдържа в стратегически доклад, подготвен от вътрешното министерство, който фокусира усилията в две главни насоки: подготовка на страната за евентуално разполагане на натовски сили и укрепване на гражданската защита. За същия документ преди три дни писа и вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

„Нападение на германска територия, което би изисквало конвенционална отбрана, е малко вероятно“, се посочва в 69-страничния документ. Мерките за укрепване на гражданската защита обаче са необходими, защото „не може да се изключи заплаха за сигурността в бъдеще“ и страната трябва „да е достатъчно подготвена за евентуално конкретизиране на дадена заплаха“, твърдят авторите.

Задължителната военна служба бе премахната преди пет години с аргумента, че вече няма геополитическа нужда от нея. Германия обаче преосмисля стратегията си за сигурност след две терористични атаки и едно масово убийство миналия месец, както и заради покачването на напрежението между НАТО и Русия след анексирането на Крим и последващата руска намеса във военния конфликт в Източна Украйна. Затова в документа се подчертава приоритетът армията да бъде подкрепяна от цивилното население, информира dnevnik.bg.

Според плана за укрепване на гражданската защита – първия, който Германия ще приеме след края на Студената война – „населението трябва да бъде насърчено да се запаси с храна за десет дни и с вода за пет дни при дневна дажба от 2 литра на човек“. Това ще подпомогне държавните усилия да се осигурят жизненоважни запаси за извънредни ситуации.

Опозиционните партии разкритикуваха плана за гражданска защита, защото той нагнетявал страх сред населението и щял да предизвика паническо презапасяване.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *