Ще има ли нов закон за пазара на горива

Изцяло нов закон да регулира пазара на горива в България. Това предлага временната парламентарна комисия, която анализира ситуацията на пазара на горива. Комисията ще подготви доклад с предложението до народните представители.

Амбицията на депутатите в комисията е докладът да бъде представен в пленарната зала до 15 януари 2017 г.

Това обясни председателят на комисията Валентин Николов пред журналисти след края на днешното й заседание. На него бяха изслушани представители на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) и Прокуратурата във връзка с подозренията за контрабанда на горива у нас.

Институциите не потвърждават данните на Министерството на финансите, според които 1,2 млрд. лева приходи не влизат в бюджета от неплащане на акцизи и ДДС на горивата.

Депутатът посочи, че е нужен по-добър контрол, а повечето нарушения на пазара на горива у нас се извършва от фиктивни фирми. Тези компании се създават от организирани престъпни групи именно с цел да бъдат източвани акциз и ДДС, подчерта той.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предложи държавата да направи данъчни складове и така да бъде регулиран пазара и да се намалят цените, припомни Николов. Държавни складове ще помогнат на участниците, защото инвестициите за създаването им са големи, посочи още той.

Днешното заседание на комисията беше закрито за журналисти, но след него Николов уточни, че ГДБОП са дали подробен доклад за ситуацията, който ще бъде включен в анализа на парламентарната комисия. Документите на ДАНС са секретни, но техните препоръки ще бъдат използвани, информира investor.bg. Директорът на ДАНС Митко Димитров уточни, че до края на седмицата ще изпратят своите предложения до комисията.

Именно на базата на препоръките на ДАНС и на други институции, изслушвани в комисията, ще бъде разработен Законът за горивата. Горивата са рискови стоки и ще има специален режим за тяхното наблюдение, стана ясно от думите на Николов.

ГДБОП е направила проверка на твърденията на Българската петролна и газова асоциация за безконтролното влизане на 54 танкера с горива у нас през тази година. Според институцията няма нарушения и затова и не е образувано досъдебно производство. „Не е са констатирани нарушения нито като количество, нито като качество“, допълни Николов.

Институциите са проверявали и „феномена Марешки“ на базата на сигнали за качеството на горивата и за данъчни престъпления. Ако имаше установени нарушения, щеше да има досъдебно производство и да бъде сезирана и Прокуратурата.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *