Ще стане ли вятърната енергия по- евтина от атомната

Очаква се до 2030 г. секторът на офшорната вятърна енергия да доставя 7% от електроенергията в Европа. Това пише екологът Кириън Кук в списание Climat News Network.

Офшорни се наричат електроцентралите, които са базирани в морето, а не на сушата. В миналото тяхното строителство беше скъпо и непрактично, така че компаниите не бързаха да инвестират средства във вятърна енергия. Но след закриването на много сондажни проекти в Северно море корабните транспортни компании останаха без работа и свалиха цените на услугите си. В резултат на това разходите за транспортиране на турбини в морето и други експлоатационни дейности поевтиняха значително. Роля изигра и падането на цените на петрола и на стоманата. Вятърните електроцентрали – както на сушата, така и в морето, се разглеждат като ключов елемент в политиката на възобновяема енергия и важен елемент в борбата срещу изменението на климата.

 Най-голямата офшорна вятърна компания – датската DONG Energy, спечели търг за изграждането на два вятърни парка на 22 км от холандското крайбрежие. Предполага се, че когато заработят на пълна мощност, електроенергията, произведена от тях, ще струва 72,70 евро/MWh и 87 евро/MWh с включени разходи за транспорт информира infobulgaria.info.

400 гигантски вятърни турбини ще заработят край североизточния бряг на Обединеното кралство. Огромната вятърна ферма ще покрива 600 кв.км. в Северно море и ще генерира 1.2 гигавата електоенергия – достатъчни за захранването на годишните нужди на 2 милиона британски домакинства. Още 150 мощни турбини ще бъдат поставени край бреговете на Холандия. Основни инвеститори в областта на вятърната енергия са Дания, Швеция и Португалия. Според оценки на WindEurope, при този темп на развитие на производството е съвсем реалистично да се очаква, че до 2030 г. 7% от електроенергията в Европа ще се произвежда от вятърните турбини.

Енергията, произведена от вятърни паркове в Северно море, стана с 30 на сто по-евтина от тази, която се произвежда от атомните централи. 

 

Огнян Дечев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *