Юнкер назначи Мишел Барние за главен преговарящ от ЕС при Брекзита

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер определи изненадващо бившия европейски комисар Мишел Барние като главен преговарящ при предстоящия развод на ЕС със Великобритания, след като на референдума на 23-ти юни британците гласуваха за напускане на съюза.

Според Юнкер, Барние ще трябва да поеме новия си пост на 1-ви октомври.

Изненадващото назначение на бившия европейски комисар за главен преговарящ за Brexit е факт на последната среща на Европейската комисия преди лятната ваканция.

Мишел Барние, френски политик от център-дясно, беше европейски комисар в периода от 2009-а до 2014-а година, отговарящ за европейския вътрешен пазар и участващ дейно в реформите, отнасящи се за сектора на финансовите услуги, европейската финансова регулация и за формирането на Единния банков съюз по време на дълговата криза в еврозоната.

Той също така е участвал и в две френски правителства като външен и министър на земеделието, като до скоро беше и специален съветник на Жан-Клод Юнкер по въпросите на отбраната.

Официалният пост на г-н Барние ще бъде „главен преговарящ, отговарящ за работната група на ЕК за подготовка и провеждане на преговорите с Обединеното кралство по силата на член 50 от Договора на ЕС“.  На този етап няма непосредствен коментар в Лондон от страна на офиса на новия британски премиер Тереза Мей за назначаването на Мишел Барние.

Кольо ЗЛАТАНСКИ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *