Юнкер призна като голяма грешка отсъствието на ЕС в кампанията за британския референдум

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна днес като една от най-големите грешки в мандата си това, че е послушал тогавашния британски премиер Дейвид Камерън ЕС да не се меси в кампанията за референдума за оттеглянето на Великобритания от Общността.Твърде много слушах Камерън. Само ние можехме да опровергаем лъжите, използвани в кампанията, добави Юнкер. Попитан за оценка на последвалите събития, той заяви, че Великобритания може да остане, а може и да напусне ЕС.
Горд съм, че успяхме да задържим Гърция в еврозоната. Гърците, особено по-бедните, показаха устойчивост, коментира той.
Научих от интервю на унгарския премиер Виктор Орбан, че сме в добри отношения. Орбан винаги ме изненадва – казва, че било грешка да приемам поста на председател на ЕК заради британската съпротива навремето. Той не биваше да бъде избиран от унгарците, заяви Юнкер на пресконференция, продължила близо час.
Полша има място в сърцето на Европа, движението „Солидарност“ възникна там и това не трябва да се забравя. Макар да имаме различия с полското правителство, все някога ще успеем да решим откритите въпроси. Европа е изградена от хората, а не от правителствата, посочи председателят на ЕК.
Трябва да преборим популистите и екстремистите, но не с лични нападки. Броят на подобни нападки нараства и това е нещо ново. Трябва да се борим с действия, да кажем на европейците, че имат основания за надежда и не много поводи за тревоги, обобщи Юнкер.
Възходът на националистите и популистите не би трябвало да се обяснява само с недоволството от Европа, а и с неуспехите от национални политики, коментира той. Юнкер предрече, че Европейският съвет няма да може да избере за негов наследник някой, който не е бил предварително водещ кандидат за поста.
По повод наближаващия край на мандата си той отчете, че ЕК е намалила със 75 на сто броя на внасяните законопроекти, ЕС е успял да се възстанови от икономическата криза, заплатите са нараснали, инфлацията е в разумни граници.
Трябва да решим въпросите, които наистина имат значение на европейско равнище. Няма да успеем, ако искаме да се занимаваме с всичко, посочи Юнкер. Той заяви, че не изключва възможността за промяна на европейските договори, но настоя, че и с действащите текстове може да се постигнат много промени, ако има воля.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *