Янев извади запис от МВР, пазили Кирил Рашков в Боровец

Преди два дни той предупреди, че ако Вучков не признае, че Цветан Цветанов му се е обаждал с искане да бъде пазен ромският бос по време на безредиците, ще го докаже. Реакция от МВР не последва.
След събитията в Катуница обаче се разбра, че наистина Рашков и фамилията му се укриват в хотел на Боровец, откъдето бяха изведени под охрана, след като медиите научиха за присъствието им. По-късно те бяха отведени в столичен хотел, а накрая на трето място.
Днес Янев даде пресконференция и уточни, че записът им е бил предаден от двама мъже на възраст 30-35 години, които са се представили за служители на МВР, съобщи КРОСС. Разговорът е проведен с човек, който говори на руски език, в кабинета на Вучков.  Точните му думи са: „Кирил Рашков беше евакуиран от нас с цялата си фамилия, изведен от селото, след това той самият пожела да отседне в курорта Боровец край София“.
„На записа, който днес РЗС е разпространил, аз говоря с журналисти от руската информационна агенция РИА „Новости“, обясни пред „Дневник“ самият Вучков. Той уточни, че разговорът с репортерите, които са отразявали случая „Катуница“, се е състоял в София на живо. Пресцентърът на МВР е бил уведомен за интервюто му с руските журналисти, а същата информация е била представена в парламента и на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.
В разговора Вучков е казал още, че полицията е действала професионално и разумно, взети били някои важни и трудни решения, за които „каквото и да беше решението, щеше да има упреци“. „Още неделя организирахме дежурни съдии и прокурори и тези наказания, било административни, било углавни, изиграха превантивна роля. Всеки ден задържахме между 100 и 150 души“, добява той.
На въпрос към Яне Янев дали на записа рускоговорящият човек не е журналист, той отговори: „Не сме разузнаване или контраразузнаване, за да знаем с кого говори Вучков“.
От РЗС настояха българското общество да получи отговорите на няколко  въпроса, предаде БГНЕС. Те попитаха защо и.д. вътрешен министър и главният секретар са излъгали, че МВР не е пазило и крило Цар Киро, след като дори са му изпълнявали прищявките да го крият из планинските курорти. От партията настояха още да стане ясно „какви други желания“ на Рашков са изпълнявани от МВР и колко струват те на държавния бюджет. По тяхна информация укриването на ромския барон възлиза на над 100 000 лева.
Яне Янев настоя още да бъде отговорено на въпроса какви са връзките и зависимостите между Цар Киро и Цветан Цветанов. Лидерът на РЗС настоя вътрешният министър Цветан Цветанов да подаде оставка. „Бойко, махни Цветанов, защото той ще запали държавата. Тогава даже опитът ти като пожарникар няма да е достатъчен, за да го потушиш“, призова депутатът премиера.
По-рано днес премиерът Бойко Борисов като истински Матросов защити в парламента отсъствието на Цветановот Катуница и по време на протестите след това.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *