Япония подмина критиките за манипулиране на валутата

Според Токио обаче финансовата институция се опитва да сложи край на почти 20-годишната дефлация, а не да манипулира японската валута, пише агенция „Ройтерс“.
Японският министър-председател Шинзо Абе настоява за агресивни действия от страна на Японската централна банка. Това обаче предизвика несъгласие в Европа и тревоги, че тези действия могат да доведат до „валутна война“, ако и другите централни банки предприемат сходни мерки на отслабена парична политика.
Вероятно Токио ще трябва да защитава своето решение по време на среща на Г-20 през следващия месец, като се опита да спре критиките спрямо плана си за съживяване на изпадналата в затруднено положение японска икономика.
Япония се опитва да се справи с дефлацията от години, а излезлите днес статистически данни са последните доказателства за това. Индексът на потребителските цени – основният показател за измерване на инфлацията в страната, на годишна база през декември, се е понижил повече, отколкото през ноември миналата година. Това предполага, че инфлацията е далеч от целта си от 2%. Тази седмица Централната банка на Япония се съгласи да увеличи инфлационния си таргет* на 2 на сто, като част от програмата за стимулиране на икономиката.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *