Адвокати искат вето на Закона за ДДС

Висшият адвокатски съвет внесе искане до президента Георги Първанов да наложи вето върху промените в Закона за данък добавена стойност, с които се въвежда ДДС върху адвокатските услуги, и да го върне за ново обсъждане в Народното събрание, съобщи Дарик.
Висшият адвокатски съвет определя това като неправилно от конституционна, социална и икономическа гледна точка. Адвокатите сочат, че по време на финансова криза това ще утежни финансовото състояние на гражданите в страната, като оскъпи правото на защита на гражданите с 20%, и това ще затрудни достъпа на българските граждани до правосъдие.
За никого не е тайна, че материалното положение на българския народ не е добро и мнозина няма да могат да си позволят такъв разход. В противоречие с Конституцията адвокатската професия за отстояване на правата и свободите на гражданите ще загуби отличителния си правозащитен характер, като глобално се приравни на търговска услуга, облагана с ДДС, а тя е конституционна дейност за упражняване правото на защита.
Адвокатите прогнозират напрежение сред тях и сред клиентите им против въвеждането на данъка. Те смятат, че неминуемо ще възникне и сериозен фискален проблем, тъй като държавната субсидия за осигуряване на служебна защита на бедните, които не могат да си наемат адвокат, която и без това всяка година се оказва недостатъчна, също трябва да нарасне с 20%. В същото време ще се увеличи броят на делата, по които ще се назначава служебен защитник поради невъзможността множество граждани да платят увеличения с ДДС хонорар на адвокатите.
Това пък ще доведе до нови осъдителни присъди срещу държавата в Страсбург за нарушени права и до заплащане от държавата на обезщетения, прогнозират адвокатите. Сред аргументите се казва и, че Министерският съвет като вносител на законопроекта неправилно се е позовал на наличието на наказателна процедура на Европейската комисия срещу България за нарушаване на Директива и на неизбежна за държавата глоба.
Правителството е декларирало, че ще въведе данъка, без да се допита до становището на българската адвокатура. Адвокатите заявяват, че изразеното на 25.08.09 г. от името на държавата становище е неправилно – то не е предшествано от внимателен анализ на обема на задълженията по въпросната директива 20 06/112/ЕО, която предвижда възможност да не се налага ДДС върху процесуалното представителство, ако до влизането й в сила такъв данък не се е събирал.
Самата Директива обръща внимание на жизненоважната необходимост от предоставяне на преходен период за въвеждането на ДДС и изтъква, че по причини, свързани с тяхното географско, икономическо и социално положение, определени територии следва да бъдат изключени от обхвата на Директивата, се посочва още в искането до президента Първанов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *