Азиатските валути поскъпнаха срещу долара

Изпадналият в слабост долар спадна вчера срещу азиатските валути при отварянето на местните пазари след празниците от миналата седмица. Допълнителен повод за силата на азиатските валути беше увеличената риторика между САЩ и Япония.

В петък Тим Адамс, заместник-министър на финансите на САЩ, отговарящ за международните работи, предупреди да не се използват вербални интервенции на валутните пазари, което беше намек към японските му колеги, които нееднократно заявиха, че финалното комюнике на Г-7 от миналия месец не призовава към слабост на долара срещу йената.

Коментарите на Адамс засилиха спекулациите, че американските власти активно търсят обезценка на долара. Подобни спекулации са опасни, тъй като могат да доведат до разпродажби на зелените пари по подобие на последното тримесечие на 2004 година, когато еврото нарасна с 12% срещу долара само за 10 седмици.

Йената вчера беше подкрепена и от първото покачване за последните 15 години на цените на японските имоти, което е допълнителен сигнал, че дефлацията в страната изчезва. В допълнение председателя на ЯЦБ Тошихико Фукуй оповести, че икономиката е в чудесна форма и че излишните ликвидни средства във финансовия сектор ще бъдат напълно премахнати в рамките на няколко седмици.

Анализаторите коментираха, че следващият етап е нормализирането на лихвените проценти и че съществува риск тяхното покачване да започне през юли или август вместо в края на годината. В крайна сметка всичко това доведе до поскъпване на йената срещу долара, еврото, стерлинга и австралийския долар. Други валути от региона, като корейският вон, малайзийският рингит и сингапурският долар, последваха йената и достигнаха 8-годишни върхове срещу долара. Тайванският долар и индонезийската рупия също поскъпнаха срещу американската валута.

В същото време обаче доларът успя да обърне първоначалните загуби срещу европейските валути, които доведоха по-рано през деня до нов едногодишен връх на еврото на 1.2787, на стерлинга на 1.8689 и на швейцарския франк на 1.2181.

Последвалият обрат стана въпреки излезлите през деня силни данни от Стария континент. В Германия индустриалните поръчки нараснаха със 17.2% на месечна и 15% на годишна база. Във Великобритания входящият индекс на производствените цени за април нарасна с 2.5% на месечна и 2.5% на годишна база, а изходящият индекс отчете увеличение от 0.6% на месечна и 2.4% на годишна база. Тези данни допълнително намалиха очакванията за намаление на лихвите на АЦБ.

Американският долар поскъпна и срещу канадския долар, тъй като в Канада началното жилищно строителство излезе под предварителните очаквания.

Обратът при долара най-вероятно се дължи на спада на цените на петрола, както и на закриването на къси доларови позиции преди излизането на важни новини по-късно тази седмица, като например съвещанието на Федералния резерв в сряда и данните за търговския баланс в петък. На вниманието на пазарите ще бъде и утрешното публикуване на отчета на финансовото министерство на САЩ, в който най-вероятно Китай ще бъде обявен за валутен манипулатор. Ако това се окаже така, мнозина предричат бързо движение до нива от 1.30 при евро-долар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *