Ако Бернанке разклати дървото, половината свят може да падне

Джулиан Калоу от Barclays коментира, че големите суверенни фондове и централните банки купуват облигации с рейтинг AAA на стойност 1.8 трилиона всяка година, при налично предлагане от 2 трлн. долара. Нищо подобно не е било виждано досега.
 Федералният резерв, Европейската централна банка, Банката на Англия, Банката на Япония, и др, притежават облигации за 10 трилиона долара. Китай и петролните държави имат в портфейлите си дълг за още 10 трлн. долара. А на пазара се търгуват книжа за още 20 трлн. долара.
 Ето защо подмятанията от Фед станаха толкова невралгични за инвеститорите и защо всички гледат под лупа действията на китайските регулатори.
 Днес ние ще разберем дали Бен Бернанке е готов да спре печатането на пари за дълг, след като през последните три седмици пазарът се консолидира, уплашен от забавянето на развиващите се икономики.
 Инвеститорите изглежда мислят, че председателят на Фед ще отложи деня на разплатата с няколко месеца и ще изчака икономиката да набере скорост. Те се придържат към дългите позиции преди края на срещата на FOMC.
 Може би Бернанке ще направи точно това, за да могат САЩ да се справят по-лесно с шока от фискалната корекция – най-голямата от половин век насам. Освен това инфлацията е 1.4%, като правилото е, че при нива под 1.5% лихвените нива се понижават, за да се стимулира кредитирането.
 Но това, което кара пазарите да се колебаят са фундаменталните новини и изказваният на ключови фигури, които показват, че количествените улеснения може би имат точно обратния на очаквания ефект.
 Фредерик Мишкин – близък приятел на Бернанке и бивш член на борда на Фед, предупреди, че за централната банка става все по-трудно да се освободи по безопасен начин от активите, придобити в рамките на програмите за количествени улеснения и може да бъде принудена да спре всякакви интервенции на пазара през 2014 г.
 В анализа „Кризисно време: Фискалните кризи и ролята на паричната политика“, се посочва, че собственият капитал на Фед може да бъде унищожен „няколко пъти“, след като лихвите скочат. Така централната банка ще бъде принудена да продължи печатането на пари, за да предотврати по-лошия вариант – неплатежоспособност.
 Налице е и протокола от последното заседание на Federal Advisor Council, където се твърди, че не е „ясно“ дали количествените улеснения наистина стимулират икономиката, докато негативните ефекти са съвсем видими. В документа се предупреждава за „неустойчиви балони“ в цените на активите. Освен това се казва, че нулевите основни лихвени проценти на централните банки създават проблеми за пенсионните фондове и дори, че количествените улеснения могат да станат причина за отлагане на инвестиции.
 След това Банката за международни разплащания отправи фронтална атака срещу печатането на пари, като обяви, че то „не работи“ и, че носи повече вреда, отколкото полза.
 Така че няма да е изненадващо ако Бернанке удари пазара днес, но пък последиците от това могат да са по-малки от очакваното.
 Източник-Дарик Финанс
Основният проблем е, че пазарът вече е пристрастен към парите на Фед и спирането на крачето ще принуди инвеститорите да ребалансират портфейлите си. Това означава масирано изтегляне на капитал от рисковите активи с висока доходност. Т.е. ако Бернанке разклати дървото, много страни ще паднат от него. Нещо, което вече се случва с Бразилия, Южна Африка и Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *