Акциите на щатски компании с лоши финанси се представят по-добре напоследък

На американските борси колкото по-лоши са финансите на една компания, толкова по-добре се представя тя, пише за Bloomberg Джоузеф Сиоли.

Акциите на 50 компании с най-ниско съотношение на собствения капитал към пасивите и на печалбата към активите са поскъпнали с 8,3% от началото на годината след ръст от 50% през миналата. Ръстът им от 2012 г. насам достига 94%, което е близо двойно повече от ръста на индекса на големите компании S&P за периода.

От друга страна, акциите с най-високи балансови съотношения са се покачили само с 3% от началото на годината след ръст от 28% през миналата, показват данни на Bloomberg и Goldman Sachs.

От началото на годината акциите на фирмите с лоши баланси също така се представят по-добре и от пазарните лидери, каквито бяха фирмите с малка капитализация и биотехнологичните, преди да спаднат през март. Ръстът на акциите от тази категория се базира на спекулациите, че с подобряването на икономиката тези компании ще просперират.

~ „Лошият баланс не е пречка за представянето на компаниите. При подобряваща се икономика те могат да оперират съвършено добре и с малко повече ливъридж“, коментира Дейвид Костин, главен стратег за американски акции в Goldman Sachs.

Акциите със слаби финанси се облагодетелстваха от близо нулевата основна лихва на Федералния резерв през последните шест години. За този период централната банка на САЩ закупи облигации за 3,6 трлн. долара, за да стимулира икономиката, отприщвайки безпрецедентна вълна на дългово финансиране.

Акциите на компаниите от S&P 500 с емитирани облигации от неинвестиционен клас са поскъпнали с 26% за последната година, докато самият индекс се е повишил с 15%.

През миналата година в САЩ са били емитирани високорискови облигации за рекордните 380 млрд. доалра. Макар че през тази година темпът се забавя, месечната средна стойност от близо 30 млрд. долара е с 13% повече от тази за последните четири години.

„Има нестихващ апетит за високорискови облигации, които носят висока доходност, и компаниите се възползват от това. Пазарът възнаграждава тази корпоративна финансова стратегия на фона на ниските лихви“, посочва Джон Карей, фонд мениджър в Pioneer Investment Management.

По-добрата възвръщаемост на акциите с лоши баланси се съчетава с фокусирането на инвеститорите към акции с ниска оценка. Коефициентът Р/Е (цена/печалба) на книжата с лоши финанси е 21, докато при тези с добри той е 31.

„Инвеститорите са уморени от дивидентните акции и се обръщат отново към книжата с голям потенциал за капиталова печалба“, изтъква Джеф Мортимър от BNY Mellon Wealth Management.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *