Американските застрахователи поемат все по-големи рискове в името на доходността

По-ниската доходност от облигациите притиска американските застрахователни компании и ги принуждава да поемат по-високи рискове чрез по-нисколиквидни инвестиции, като например в недвижими имоти и дълг за инфраструктура, съобщава Ройтерс.

Ниската доходност се отразява негативно върху възвръщаемостта на инвестициите на застрахователите и рентабилността на застрахователните продукти с гарантирани печалби. Портфейлите на животозастрахователите например са изгубили 0,8% през 2013 г., сочат данни на консултантската компания SNL Financial.

Освен слабата възвръщаемост, засилената конкуренция на частните пенсионни фондове на пазара на корпоративни облигации също принуждава застрахователните компании да осъществяват по-рискови инвестиционни стратегии.

„Основният ни фокус е постигането на доходност“, коментира Тод Хедке, вицепрезидент по инвестиционно управление на Allianz Life Insurance of North Americа в Минеаполис. Allianz Life, която е собственост на германската Allianz Group, инвестира в платени пътища, стадиони, съоръжения за производство на енергия от възобновяеми източници (ветро- и соларни паркове) и други подобни. От началото на 2013 г. Allianz Group като цяло е осъществила подобни рискови инвестиции за 2 млрд. долара, като Allianz Life е вложила в подобни инициативи около 400 млн. долара.

Американските животозастрахователни компании са един от най-големите източници на капитал за инвестиции. Дейвид Ломас от BlackRock коментира пред информационната агенция, че през последните пет години инвестициите на застрахователите в хедж фондове, дялов капитал и в имоти са се увеличили с около 10 на сто.

Треската за алтернативни инвестиции показва как основните инвеститори правят промени в стратегиите си, за да се справят с ниските лихви. Дълготрайните активи, каквито са имотите, в общия случай запазват стойността на парите по време на несигурни периоди, но носят рискове от гледна точка на тяхната по-слаба ликвидност.

По думите на Ричард Лайст, управляващ директор на групата, която управлява инвестиционния портфейл на MetLife, инвестициите в активи като имотите са перфектни за задълженията на застрахователните компании в дългосрочен план, които настъпват след 30,40 или 50 години.

MetLife е един от най-големите инвеститори на пазара на имоти – компанията е вложила приблизително 55 млрд. долара в имотни активи. По-рано тази година компанията, заедно с норвежкия държавен инвестиционен фонд, направи серия вложения в офиси в Бостън, Вашингтон и Сан Франциско на стойност около 1,7 млрд. долара.

Над една трета от директорите по инвестициите на 233 глобални застрахователни компании възнамеряват да увеличат рисковите вложения през следващите 12 месеца, а само 8 на сто заявяват, че ще намалят риска, сочат резултатите от проучване на Goldman Sachs Asset Management. Малко над една четвърт от анкетираните посочват, че ще увеличат инвестициите си в дългове за инфраструктура, 28% – в дялов капитал, 26% – в кредити за сектора на бизнес имотите, а още 26% – в недвижими имоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *