Американските пазари продължават да се възстановяват

Основните щатски индекси се повишиха през миналата седмица, движени от новините за намалялата безработица през февруари и изказването на финансовия министър Хенри Полсън, че проблемите в жилищния пазар на САЩ няма да имат сериозен негативен ефект върху американската икономика. Това обнадежди инвеститорите, които отново започнаха да насочват капиталите си към по-рискови активи.

В петък, 9 март, Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,13 на сто, а S&P 500 – с 0,96, като само Nasdaq отбеляза лек спад от 0,01 на сто.

От 10-те основни индустриални групи, листвани в S&P 500, най-много се повишиха книжата на енергийните компании – средно с 2,6 на сто. Акциите на Exxon-Mobil, най-големият производител на нефт в света, скочиха с 1,6 на сто и се търгуваха за 71,12 долара.

Това беше повишение за втора поредна пазарна сесия в САЩ (след ръста в четвъртък) от срива на световните пазари, който започна на 27 февруари, когато китайските борси повлякоха след себе си пазарите в останалата част от Азия, а след това и тези в Америка и Европа.

Притесненията за възможен „балон“ при жилищните пазари на САЩ запратиха американските книжа още по-надолу. Изглежда обаче съвземането е трайно, след като финансовите компании, които кредитират закупуването на домове с ипотечни кредити, също показаха ръст. Финансовите институции в S&P 500 се повишиха с 0,9 на сто в края на миналата седмица. Акциите на Lehman Brothers и Morgan Stanley прибавиха 5,2% и 3,5% към стойността си до съответно 75,83 долара и 76 долара за брой.

Проблемна е ситуацията около New Century – най-големият рисков кредитор в САЩ, след като се появиха слухове, че има вероятност компанията да обяви банкрут. Страховете на инвеститорите се увеличиха след внезапния ръст през миналата седмица на броя на лошите жилищни кредити сред по-бедните домакинства. New Century обяви, че няма да отпуска повече рискови заеми.

Специалистите ще продължават да следят отблизо жилищната ситуация и през тази седмица. В петък излизат данните за потребителските очаквания в САЩ, като се очаква индикаторът да покаже лек спад. Икономисти, запитани от Ройтерс, прогнозират ръст от около 0,2 на сто в инфлацията за февруари. Данните за ценовата ситуация в САЩ за миналия месец излизат също в петък.

Азиатските пазари се повишиха за трета поредна сесия, водени от големите износители в Япония. Canon и Sony поведоха останалите големи компании по ръст, след като йената падна в края на миналата седмица. На 9 март японската валута падна с 1 на сто спрямо щатския долар и стигна 118,32 йени за долар. Спрямо еврото, йената се понижи с 0,8 на сто до 155,04 йени за евро.

Nikkei 225 се повиши с 0,75 на началото на пазарната сесия днес. Хонконгският Hang Seng добави 1,01 на сто и се търгуваше на 19 328,79.

Йената ще продължи низходящия си тренд, което ще налее още капитали в акции, коментира Том Мърфи, анализатор в Deutsche Bank AG, който заяви пред Bloomberg, че акциите ще продължават пътя си нагоре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *