Американският търговски дефицит се свива

Американският търговски дефицит се е свил повече от очакванията на анализаторите през март, след като вносът е паднал до шест годишно дъно с оглед по-слабото развитие на икономиката.
Дефицитът е паднал до $58.2 млрд. на месечна база през март от $61.7 млрд. през късия месец февруари. Вносът от Китай е намалял най-силно, тъй като страната постепенно увеличаваше стойността на юана и така правеше стоките си все по-скъпи.
Американците са купували и по-малко автомобили заради рекордно скъпия петрол и рафинирани горива. Мебелите и комуникационното оборудване внос от чужбина също е било по-слабо предпочитано, след като покупателната способност на населението постепенно намаляваше. Износът на САЩ също е бил с по-ниска стойност въпреки по-евтиния долар, което е сигнал, че останалите световни икономики също навлизат в криза.
Икономистите очакваха дефицитът да бъде $61 млрд., а неревизираните данни за февруари бяха на $62.3 млрд. Прогнозите на икономистите се простираха от $59 млрд. до $64.9 млрд. Американската валута веднага започна да поскъпва след новината, а в момента се котира на $1.5450 от нивата по-рано днес на $1.5490.
Ако преизчислим дефицита с процента на инфлацията, излиза че нивото му е най-ниско от ноември 2003 г. насам. Вносът е намалял с 2.9%, тенденция забелязвана за последно през декември 2001 г. до $206.7 млрд. Покупките на петрол са паднали до най-ниското си ниво от февруари 2007 г. Именно заради цената на енергийната суровина ($126 за барел) икономистите не предвиждат ново свиване на дефицита.
Търсенето на стоки от Китай е намаляло драстично като дефицитът с азиатската страна е паднал до най-ниското ниво от две години насам на $16.1 млрд. В същото време обаче, износът към Китай почти е отбелязал вечен рекорд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *