Американски медии се обединяват, за да печелят пари в интернет

Американската компания Journalism Online, която си е поставила за цел да помогне на медиите да печелят повече пари в интернет, съобщи, че повече от 500 вестници и списания от САЩ, Латинска Америка и Европа са се съгласили да участват в проекта й, предаде АФП.
Групата е основана през април от трима бивши американски ръководители на медии. Тя е получила писма за намерения за присъединяване към проекта от ръководителите на 176 всекидневника и 330 различни други издания и големи информационни сайтове. Сайтовете на тези издания се посещават месечно от над 90 млн. потребители от цял свят, посочи базираната в Ню Йорк компания.
Journalism Online планира през есента да въведе платена услуга, позволяваща на абонатите да получат достъп до платените информации на включените в групата сайтове.
Някои потребители ще могат да се абонират за едно издание, а други могат да изберат оферта, обединяваща няколко различни съдържания, обяснява един от основателите на Journalism Online Гордън Кровиц, който е работил в Wall Street Journal.
Достъпът до някои информации ще продължи да бъде безплатен, но най-големите потребители ще трябва да плащат, посочи той. На въпроса защо групата не публикува списък с бъдещите си членове, Кровиц отбеляза, че някои издания предпочитат да направят самостоятелни съобщения.
Новата инициатива бе оповестена няколко дни, след като медийният магнат Рупърт Мърдок, собственик на News Corp. обяви, че ще въведе такси за достъп до всички новинарски сайтове на групата.
Американската преса страда от силния спад на приходите от реклама и ориентирането на читателите към безплатните интернет сайтове.
В сектора в последно време имаше вълна от фалити, съкращения на работни места и закриване на издания, сред които фалитът на групата Tribune Co. – втората най-голяма вестникарска група в Съединените щати по приходи и третата по тираж.
Сред големите американски вестници сега единствено Wall Street Journal, който принадлежи на групата на Рупърт Мърдок, кара читателите си да плащат за онлайн информацията. Други големи всекидневници, сред които New York Times, изразиха намерение да последват примера му.
В момента експертите водят разпалени дебати дали читателите, които вече са свикнали да имат безплатен достъп до електронните издания на вестниците от години наред, ще се съгласят да плащат.
Според Стивън Брил, основател на Court TV и един от тримата съоснователи на Journalism Online, благодарение на този проект вече не става въпрос „дали“ онлайн информациите ще станат платени, а „къде и кога“.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *