Американците си имат орел, китайците – панда. А европейците?

Настоящата 2009 г. беше обявена за европейска година на творчеството и иновациите. По този повод Европейската комисия дори предложи приемането на специален слоган: „Мечтайте. Създавайте. Иновирайте.“. Дали по този повод Европейският съюз да не приеме за свой символ и някое животно, което да олицетворява ценностите на Общността, предлага френският вестник „Трибюн“.

„Животно за Европа? Това е отлична идея!“, коментира пред изданието председателят на Комисията по конституционните въпроси към Европейския парламент Джо Лайнен. Според вестника ентусиазмът му към идеята се дължи на факта, че Европа все повече страда от липса на идентификация. По думите на Лайнен въвеждането на такава нова емблема на Общността „ще приближи Европа към гражданите“.

Според френския вестник през изминалите шест месеца президентът на Франция Никола Саркози е успял да стане лице на Европа. През този период страната председателстваше ЕС. През останалото време обаче било трудно за медиите да илюстрират материалите си за 27-те страни членки, освен със знамена, сградите на официалните институции и т.н.

Някои медии прибягват и към други решения. Така например наскоро New York Times избра снимка на бронзов бик за своя статия за финансовата криза в Европа. „Това би трябвало да се е харесало на испанците, но дали всички европейци са се припознали в това представяне на Стария континент?“, пита „Трибюн“. Коментарът е, че американците вероятно „са се объркали“ и не са разбрали, че не се говори за Уол Стрийт и поскъпващи акции.

В същото време повечето отделни страни членки на Европейския съюз са символизирани от различни животни.

Лъвът е най-често „използван“ за тази цел, като освен у нас, той символизира държавата и в страни като Испания, Финландия, Обединеното кралство и Чехия. Орелът пък е на особена почит в Германия, Австрия и Полша, докато във Франция петелът се свързва с националността още от времето на галите и Римската империя.

И за да се сдобие Европа с единен образ, който да символизира Общността така както орелът – Щатите, пандата – Китай, или мечката – Русия, на Комисията по конституционните въпроси към Европейския парламент е представен списък с предложения. Всъщност в него бикът е на челни позиции, като причината е препратка към древногръцката митология, според която Зевс се превърнал в бял бик, за да се приближи до финикийската принцеса Европа, без да я изплаши, и да я отвлече – история, дала начало на много други легенди, на родове, пътувания, държави.

Бившият френски президент Валери Жискар д`Естен, който е сред основните фигури в изготвянето на проекта за конституцията на ЕС, има друго предложение – избраното животно-символ на Европа да е „костенурка-дракон“. Този образ, заимстван от източната митология, щял най-добре да представя случващото се около приемането на Европейската конституция.

Ерик Барате, специалист по история на връзките между човека и животното във френски университет, пък смята, че символизмът на животното, което ще представя Европа, трябва да е подразбиращ се и лесно разбираем: „Хората не трябва да си задават въпроси“.

Такъв според Европейския институт за държавно управление е образът на слона – символ на стабилност, но и на бавно придвижване напред. С бавен напредък се асоциира и друго от предложените животни – костенурката. За нея обаче акцентът бил, че е миролюбива и силна.

Повечето от останалите предложения също са с фокус върху неагресивното поведение, мира и мъдростта: гълъб, бухал и др.

В крайна сметка фаворити са именно традиционният образ на гълъба и този на бика.

Дали някой от тях в скоро време ще символизира официално Европейския съюз е въпрос, който засега остава без отговор. Особено предвид това, че според много политолози Европа има много по-важни проблеми за решаване пред себе си и едва ли намирането на образ за идентификация ще й помогне да се справи бързо с тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *