Анализатори: Еврото почти изчерпа потенциала си за растеж

В началото на юни курсът на еврото срещу долара падна до най-ниското си ниво през последните четири години от 1,1925 долара, след което последва близо 10-процентно увеличение до 1,3052 долара до края на юли.
Добрите резултати от стрес тестовете на най-големите банки в Европа помогнаха на еврото да се повиши с 1,1% срещу долара през миналата седмица и с 4,6% през юли, отбелязвайки своя най-силен месечен ръст от май 2009 г., пише Bloomberg.
Според анализатори на хедж фонда FX Concepts обаче единната валута почти е изчерпала потенциала си за растеж. Те са заложили на еврото в началото на юни, когато започна неговият възход срещу долара, но очакват той да бъде заличен до края на септември заради мерките за намаляване на бюджетните дефицити на страните от еврозоната.
От фонда, който управлява активи за 8 млрд. долара, са на мнение, че до края на септември ще се усети ефекта от затягането на фискалната политика в Европа, който ще започне да тежи върху растежа на икономиката.
„Същите фискални мерки, които помогнаха за възстановяване на доверието в еврозоната, може скоро да отслабят икономиките в региона“, смята Джонатан Кларк, който е заместник-председател на базирания в Ню Йорк FX Concepts, който е и най-големият хедж фонд за инвестиране във валута в света.
Испания, Португалия и Гърция възнамеряват да намалят държавните разходи със средно 4,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) от 2009 г. до 2011 г., по думите на Джил Моек, който е икономист в Deutsche Bank. От швейцарската UBS очакват БВП на еврозоната да нарасне с 1,5% през тази година, което е двойно по-малко от предишните им прогнози.
Държавните икономии в еврозоната са в контраст с подхода на щатското правителство, което през юли удължи програмата за отпускане на помощи на безработните. Бюджетната комисия към Конгреса очаква бюджетният дефицит на САЩ да нарасне до 1,47 трлн. долара през текущата фискална година, която приключва на 30 септември, и да възлезе на 1,42 трлн. долара през следващата фискална година.
Американската икономика забави темповете си на растеж до 2,4% през второто тримесечие. Икономистите,анкетирани от Bloomberg, очакват още по-слаб растеж за БВП на еврозоната от 1,3% през второто тримесечие и 1,1% за цялата година.
Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви на 22 юли, че са необходими повече фискални стимули за растежа на щатската икономика. В същото време президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише призова развитите страни да потърсят незабавно начин да се справят със своите бюджетни дефицити.
В четвъртък тази седмица ще се състои месечното събрание на ЕЦБ, на което ще се вземе решение за паричната политика. Финансовите пазари са единодушни, че основната лихва в еврозоната няма да се повиши от сегашното си рекордно ниско ниво от 1% преди следващата година.
Според Джонатан Кларк от FX Concepts еврото може да достигне 1,33 долара, преди да започне да губи позиции срещу щатската валута. Средната прогноза на анализаторите на Bloomberg е за спад на еврото до 1,21 долара до края на тази година.
Според Кларк еврото ще следва посоката на индексите на фондовите борси. Той допълва, че очаква спад на фондовите борси, който ще започна през втората половина на тази година и ще продължи поне до средата на следващата година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *