Английска фабрика изнесе производството си в пловдивската Автоелектроника

От: Ангелина Христозова

Американецът от български произход Фил Филипов премести своя фабрика от Оксфорд, Великобритания в Пловдив. Бизнесменът, който от десетилетия живее в САЩ, е с пловдивски корен. Машините са настанени в отдавна бездействащия завод Автоелектроника и вече от няколко месеца работят на три смени. Произвеждат метални гребени – спирали, с които се подвързват календари, тетрадки, бележници.

Инвестицията на пловдивска територия е на стойност 2,8 милиона евро. По договор фабриката трябва да произведе продукция за 2 милиона евро по поръчка на френската фирма Джеймс Бърн. Производството в Пловдив стартира през декември 2005 г.

Филипов се е специализирал в оздравяването на закъсали компании. Преди три години се заема с изправянето на крака на чешкия завод Татра, който работел на загуба. Само след една година автомобилостроителната компания започва да печели. Сега Фил Филипов е шеф на Надзорния съвет на Татра.

Същото е направил и с групата заводи Джеймс Бърн Интернешинъл в Оксфорд. След оздравяването на компанията той купува групата. Заводът за метални гребени обаче продължавал да работи неефективно, което е и причината за решението на бизнесмена да го изнесе в Пловдив.

От българска страна дейността се поема от БИГ 97 (Българска индустриална група). “Започнахме от нулата, сега в предприятието са назначени 60 души. Производството е автоматизирано, един човек може да работи едновременно на 3 машини”, казва доц. Димо Зафиров, управител на групата.

За няколко месеца предприятието намира пазари в страни като Сингапур, Франция, САЩ, Швеция, Испания, Русия. За първите 6 месеца само продажбите зад граница са за 900 000 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *