Фондовете получиха достъп до нови седем пазара

След постъпило предложение в Комисията за финансов надзор, списъкът на чуждестранните регулирани пазари, в които могат да се влагат активи на български колективни инвестиционни схеми, бе разширен. До този момент фондовете можеха да инвестират в 40 различни страни, а с днешното решение в списъка се включва и украинският индекс PFTS, както и прибалтийските републики.

Украинският капиталов пазар към момента се характеризира с все още ниска ликвидност и фрагментираност, смятат от Надзора. Развитието му през последните години обаче дава основание да се очертаят добри перспективи и възможности за портфейлни инвестиции.

В индекса PFTS са включени 12 компании, които отговарят на определени критерии. Преглед на включените в индекса акции се прави на месечна база. PFTS започва да се изчислява от 10.01.1997 г., като първоначалната му стойност е 100. Той се изчислява ежедневно и седмично на база на пазарната капитализация. В индикатора са включени представители на ключови за украинската икономика сектори като енергетика и металургия. PFTS индексът отбелязва съществен прираст през последните няколко години.

Балтийският индекс BALTIX отразява ценовите движения на основните акции, листвани на фондовите борси на Литва, Латвия и Естония (Балтийските борси). Той е теглово претеглен индекс, обвързан с общата възвращаемост, където теглото на всяка компания е тримесечно ограничено на 10 %. Индексът се изчислява всекидневно, като се използват текущите официални цени на затваряне на всички акции, които са включени в Основният списък (Main List) на Балтийските фондовите борси, сравнявайки съвкупната пазарна капитализация + платените дивиденти на предишната борсова сесия. Индексът се ревизира на 15-то число на всяко тримесечие и новите претеглени тегла са валидни за цялото следващо тримесечие. Ето защо, поради ценовите ограничения теглото на една компания може да превиши 10 %-то ограничение, преди да настъпи следващата ревизия. Индексът се изчислява като се използват цени в евро, като валутите от местните търговски центрове се конвертират в EUR по официалния курс на централната банка за деня.

Другият популярен индекс в Литва, Латвия и Естония е ОМХ. Той е и основният за фондовите борси на Дания, Швеция и Финландия. Индексът се изчислява поотделно за всяка страна.

Като собственик и оператор на Северните борси в Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Рига, Талин и Вилнюс ОМХ осигурява достъп до приблизително 80 % от Балтийския и Северния пазар на ценни книжа. В процес е създаването на Централизирана система за клиринг (Central Counterparty Clearing) за региона като цяло. Що се отнася до сетълмента, целта е да се създаде единен централен депозитар за споменатия регион, използвайки единна технологична платформа.

Ето и пълния списък : САЩ, Холандия, Гърция, Австралия, Малта, Словакия, Белгия, Румъния, Унгария, Сърбия, Дания, Германия, Финландия, Китай, Ирландия, Исландия, Турция, ЮАР, Корея, Португалия, Англия, Словения, Люксембург, Испания, Мексико, Италия, Македония, Русия, Нова Зеландия, Норвегия, Франция, Чехия, Русия, Япония, Канада, Австрия, Швейцария, Швеция, Полша и Хърватия, Украйна, Литва, Латвия, Естония, Швеция, Дания и Финландия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *