Аржентина банкрутира след неуспешните преговори по дълга

След изявлението на Standard & Poor, че Аржентина е във фалит и с неуспешните опити за спасяване на ситуацията в последния момент, фокусът на инвеститорите е върху това дали притежателите на облигации за 29 милиарда долара ще поискат незабавно погасяване. Аржентина пропусна крайния срок вчера, в който трябваше да плати 539 милиона щатски долара лихви след два пълни дни на преговори в Ню Йорк, припомня в обширен анализ агенция Bloomberg.
При завръщането си в Буенос Айрес министърът на икономиката Аксел Кисилоф не очерта по-нататъшни планове за преговори с хедж фондовете, водени от Elliott Management, които той описа като „лешояди”. При това положение другите кредитори трябва да решат дали да се позоват на клауза, която им дава право да искат парите си обратно. По време на пропадналия 11-часов опит на група аржентински банки да избегнат кризата, чрез закупуването на ценни книжа от Elliott, облигационерите вероятно ще дадат на страните от повече време за постигане на споразумение, смята Bank of America Corp. „Това е в техен интерес, за да се избегнат по-големи трудности”, коментира Джейн Брауер, стратег в Bank of America Corp, и добави, че най-доброто, което Аржентина може да направи, е да продължи да търси решение. Междувременно американски съд постанови, че плащането не може да бъде направено, освен ако групата хедж фондове не получи сумата от $1,5 млрд., за което настоява.
Аржентина има около 29 милиарда щатски долара във вид на облигации, продавани на международните пазари и деноминирани в чуждестранна валута. Страната ще трябва да плати обратно целия баланс с неплатените лихви, ако най-малко 25% от притежателите поискат парите им да бъдат върнати. Но потенциалните задължения са равни на валутните резерви на страната, които вече достигат осемгодишно дъно.
Изявлението на S&P за банкрута на Аржентина дойде след изтичането на 30-дневния гратисен период, след първоначалния краен срок за плащане 30 юни. Ако Аржентина намери начин да направи своите плащания по дълга, рейтингите може да бъдат преразгледани „в зависимост от оценката ни, достъпа до международните дългови пазари и цялостния си кредитен профил”, коментираха от Standard & Poor.
Цената на аржентинските облигации, дължими през декември 2033 г., скочи вчера с 11,8 на сто, което е най-високото ниво от 2010 г. насам. Аржентина не е имала достъп до международните кредитни пазари заради банкрута си в размер на 95милиарда долара преди 13 г. Кредитните суапове за защита срещу загуби от аржентинския банкрут вчера станаха най-скъпите в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *