АСЕАН настоява за смела реформа на международната финансова система

В заключителна декларация за срещата на върха в Хуахин, Тайланд, лидерите на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) призоваха за координирани действия и за смела реформа на международната финансова система.
Държавните и правителствените ръководители на десетте страни от АСЕАН препоръчват сътрудничеството и отхвърлят протекционизма като начин за справяне със световната криза, която пряко застрашава икономиките на региона. Ръководителите на АСЕАН настояват за по-координирани действия, както от страна на развитите държави, така и на развиващите се, за да бъде възстановена финансовата стабилност и гарантирано по-нататъшното функциониране на финансовите пазари с цел подкрепа за растежа.
Създадената през 1967 г. АСЕАН обединява Тайланд, Малайзия, Сингапур, Индонезия, Филипините, Бруней, Виетнам, Лаос, Мианма и Камбоджа. Икономиките в региона, които са обърнати към износа, представляват тотален БВП от повече от 1400 милиарда долара при население 570 милиона души. Те започват осезателно да усещат кризата, която обхвана САЩ, Европа и Япония.
В заключителната декларация за срещата в Хуахин се отправя призив за създаване на спешен фонд от 120 милиарда долара – инициатива, която преди седмица бе одобрена от финансовите министри от региона – за да се посрещнат последиците от кризата. Този многостранен фонд от чужди валути ще действа като спешна кредитна линия за членките на АСЕАН и ще се захранва главно от Китай, Япония и Южна Корея. Лидерите на АСЕАН подписаха и декларация, определяща пътна карта за създаването към 2015 г. на общност подобна на Европейския съюз.
БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *