Балонът на акциите е надут до пръсване

Американските акции са явно надценени според компанията за управление на активи Grantham Mayo Van Otterloo /GMO/, която оценява реалната стойност на индекса S&P 500 на 1 100 пункта или с почти 40% под сегашното му ниво.

В доклад, публикуван в понеделник, Бен Икер, ръководител на глобалното разпределение на активите в GMO, обяви, че очаква нормата на възвращаемост на индекса да е минус 1.3 на сто годишно, претеглена спрямо инфлацията през следващите 7 години.

„Американските фондови индекси се търгуват на нива, които изглежда няма да могат да поддържат възвращаемостта, която инвеститорите са свикнали да получават от акциите“, счита Икер, цитиран от CNBC.

„Комбинирането на текущoто P/E /съотношение цена-печалба/ от над 19 за S&P 500 и възвращаемост от продажбите около 42% от историческата средна, показва, че индексът е надценен с около 75%“, пише в доклада на GMO.

Базираната в Бостън компания управлява активи на стойност повече от 110 млрд. долара за пенсионни фондове, публичните фондове и фондации.

От началото на годината S&Р 500 е нараснал с 26%, като широкият щатски фондов индекс достигна в понеделник 1 800 пункта за първи път в историята си.

Въпреки това индикаторът не успя да затвори над ключовото психологическо ниво, след като известният инвеститор Карл Айкан коментира на форума Reuters Global Investment Outlook Summit, че очаква „голям спад“ на пазара на акции, тъй като печалбите на много компании са движени най-вече от ниските разходи за заеми, а не от добро управление.

От своя страна Джеръми Грантъм , съосновател и главен инвестиционен стратег на GMO, който е добре известен със своите прогнози за балони, преди те да се спукат, предупреди инвеститорите да са предпазливи и че трябва да намалят експозициите си в акции и нивата на риска като цяло.

По думите на Грантъм един от най- болезнените уроци по инвестиране е, че благоразумният инвеститор почти винаги трябва да се откаже от забавата в горния край на кривата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *