Банкери разкриха нова схема за пране на пари

Руски банкери са разкрили нова схема за пране на пари и са предупредили Централната банка на Русия, съобщава вестник „Известия“, цитиран от „Фокус“. Регулаторът от своя страна е поискал предложения от банкерите как схемата да бъде неутрализирана, преди да добие големи мащаби.

Измамната схема използва фалшиви изпълнителни листове. Наскоро регистрирано юридическо лице открива банкова сметка, след което по сметката започват да пристигат пари от други юридически лица, като в графата за основание за плащането е отбелязано „за консултантски услуги“. След това банката получава фалшив изпълнителен лист, който уж е издаден или от регионалните съдилища с обща юрисдикция, или от районния съд.

Ръководството на дружеството, на чието име е открита сметка, не оспорва изпълнителния лист. По този начин през сметките преминават стотици милиони рубли.

Експерти обясняват, че ако постъпващите по сметката на юридическото лице пари бъдат редовно теглени, това би предизвикало подозрение у банката и измамниците рискуват да бъдат разкрити. Когато има изпълнителен лист обаче тегленето на парите е оправдано и така парите са легализирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *