Банкери си играят с цената на златото

Спот цената на златото в Лондон, използвана от миньорите, бижутерите и централните банки за определяне на стойността на метала в глобален мащаб вероятно е била манипулирана в продължение на цяло десетилетие, сочи ново проучване.

Роза Метц, професор в Stern School и Алберт Метц управляващ директор на Moody's Investors Service забелязват необичайни модели на търговия около 15:00 часа в Лондон, когато, в конферентен разговор между петте водещи дилъри на злато се определя т. нар. следобеден фиксинг за цената на златото. Според проучването, това ясно показва наличието на тайни споразумения, които трябва да бъдат разследвани, пише Bloomberg.

Проучването дава силен сигнал, че петте банки, участващи в процеса – Barclays Plc, Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings Plc и Societe Generale SA, може да са работили заедно, за да манипулират цената на златото.

Властите по целия свят, вече разследват манипулация на междубанковите лихвени проценти и проучват признаци за нарушения на оценявания на 20 трлн. долара пазар на злато.

Ритуалът за определяне на спот цената на златото се провежда от 1919 г. насам. Първоначлно банкерите са се събирали в офиса на Ротшилд в лондонското Сити, а сега провеждат два 10-минутни конферентни разговора в 10:30 ч. и 15:00 ч. лондонско време. В редки случаи въпросните срещи продължават и повече от час.

Банките декларират колко кюлчета злато искат да купят или продадат на текущата спот цена, въз основа на поръчките от клиенти и собствените си нужди. Цената се увеличава или намалява, докато се купуват и продават обеми в рамките на 50 кюлчета, или около 620 кг, докато не се стигне до консенсус. Процесът не се регулира по какъвто и да е начин от държавата.

Търговците отчитат промени в търсенето и предлагането на клиентите по време на самия разговор.

Според проучването на Метц е твърде странно, че от 2004 г. насам при следобедното определяне на спот цената често се наблюдават резки ценови колебания, които в 92 на сто от времето са посока надолу. При сутрешните срещи такива колебания липсват. На практика самият факт, че цената се посочва от банкери, които участват като инвеститори на пазара на златото, дава нечестно предимство за тях.

Deutsche Bank, най-големият кредитор в Германия, обяви през януари, че ще се оттегли от панелите за определяне на фиксингите на златото и среброто, след като германските регулатори започнаха разследване за потенциално манипулиране на цените на благородните метали.

Финансовите регулатори във Великобритания също проучват как се смята цената на златото.

Но от банките посочват, че забелязаните от Метц колебания не са доказателство за манипулиране на пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *