Банките вече следят кредитната ни история

Банките вече могат да виждат кредитната история на клиентите си до пет години назад за всички активни и погасени кредити, съобщиха за „Дневник“ представители на банковия сектор. Това е факт от около една седмица и стана възможно след направеното разширение на Централния кредитен регистър (ЦКР) към БНБ.
Обновеното съдържание включва информация за просрочия по активните и погасените кредити. Тази информация съдържа броя на отчетните периоди на кредита, броя на самите кредити, просрочена главница и просрочени лихви. Закъснелите плащания по главницата и лихвата се дават като максимална стойност за отчетните периоди. Ако клиентът е имал закъснения и неплащания по някои свой кредит, който вече е погасен, тази информация вече е явна. Просрочията по кредита се виждат категоризирани, както е в Наредба 9 на БНБ за класификацията на кредитите – от 30 до 60 дни под наблюдение, от 60 до 90 дни нередовни и над 90 дни са необслужвани. Банките могат да видят по кои кредити колко отчетни периода клиентът не си е плащал вноските, дали е по главницата или по лихвата и на каква сума възлиза това. Досега кредитните институции можеха да виждат само текущото състояние на заема на клиента си, който той обслужва в момента, ако има такъв към друга банка.
Целта на информацията в ЦКР е да е полезна за банките при оценката им на кредитната задлъжнялост на клиентите и кредитния риск. Въвеждането на тези допълнения и промени в дейността на кредитния регистър не са наложили изменения в нормативната уредба, касаеща дейността и използването на регистъра.
Към края на юни 2008 г. по данни на БНБ броят на отчетените в ЦКР заеми е 3 020 586 на стойност 44.879 млрд. лв. Броят на кредитополучателите – физически лица, е 1 648 306, на юридическите дружества – 91 266, на чуждестранните лица – 3343. Кредитополучателите, които са заведени в кредитния регистър, имат обикновено по повече от един заем, като всеки фигурира в регистъра.
Според данните на централната банка към края на септември тази година лошите и преструктурирани кредити са 2.2% от всички отпуснати заеми на фирми и домакинства. Обемът им е малко над 1.039 млрд. лв. Година по-рано те са били 2.3%, или като обем 724 млн. лв. Към септември 2006 г. делът на лошите и преструктурирани заеми в общия обем отпуснати кредити на фирми и домакинства е бил 3.25%, а обемът им е бил 665 млн. лв.
При данните за просрочените заеми е добре да се има предвид, че закъснения при плащане на заеми се появяват обикновено около година след отпускането им. При кредитния бум, който се наблюдаваше през последните две години и особено през миналата, обемът на новоотпусканите заеми е голям – средномесечният обем нови кредити през миналата година беше около 1.2-1.4 млрд. лв. Тези новоотпуснати заеми се записват като редовни. Ако има някакви закъснения при обслужването, те се появяват на по-късен етап. В следващите месеци ще се види дали делът на проблемните заеми със закъснения при обслужването им ще се увеличава, коментират експерти от сектора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *