Банките губят клиенти: $60 милиарда изтеглени през Q1 на 2023 г. от традиционните им клиенти

През първото тримесечие на 2023 г. от Charles Schwab, State Street и M&T Bank са изтеглени депозити на стойност почти 60 милиарда долара. Най-големият отлив е регистриран в Charles Schwab, където вложителите са изтеглили 41 милиарда долара само за три месеца. Депозитите на State Street са спаднали с 5%, а тези на M&T Bank – с 3%. Изтичането на средства се дължи на ниската доходност на традиционните банкови сметки, която подтиква вложителите да търсят възможности за по-висока доходност, като например фондове на паричния пазар или държавни облигации.

Текущият среден лихвен процент за спестовни сметки в САЩ е 0.24% годишна възвращаемост, докато доходността от краткосрочните държавни облигации е над 5%. Допълнително, строгата парична политика на Федералния резерв е допринесла за отлива на депозити, тъй като референтната лихва на Фед от 4.75% до 5% е накарала клиентите да изтеглят спестяванията си и да потърсят възможности за по-висока доходност другаде.

Сривът на Silicon Valley Bank и други кредитори допълнително ускори отлива на парични средства от американските банки, тъй като клиентите потърсиха по-сигурни алтернативи за депозитите си. Освен това, Signature Bank също наскоро затвори врати, след като загуби около 17.8 милиарда долара в депозити.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *