Банките добавиха още 83 млн. лв. към печалбата си през април

Банките добавиха още 83 млн. лв. към печалбата си през април. Финансовите институции, опериращи на територията на България, увеличиха финансовия си резултат с 11% на месечна и с 90% на годишнна база. За първите четири месеца на годината печалбата им възлза на 306 млн. лв. – ръст от 45% на годишна база, показват изчисления на Investor.bg на база статистиката на Българска народна банка (БНБ).За първите три месеца на 2014 г.печалбата на трезорите нарасна с 34% до 224 млн. лв.

Общата сума на активитена банковата система е на практика без промяна в сравнение с март, понижавайки се минимално с 0,07%, или с 63 млн. лв., до 86,44 млрд. лв. За една година обаче активите на кредитните институции растат с 4,72 на сто.

Няма промяна и втоп пет на банкитещо се отнася до размера на активите. Първа продължава да бъде УниКредит Булбанк с активи за 12,69 млрд. лв. към края на април. Втора е Банка ДСК с размер на активите от малко над 8,95 млрд. лв.

Трета е Първа инвестиционна банка с близо 8,71 млрд. лв. Все пак разликата между втората и третата банка е минимална и е възможно в следващите месеци да станем свидетели на разместване в своеобразната класация. Четвърта позиция е за Корпоративна търговска банка, а пета – за Обединена българска банка.

Влияние върху финансовия резултат оказват повишените финансови приходи вследствие на свиването на разходите за лихви, както и по-малкият размер на натрупаната обезценка, отбелязват от БНБ. Към края на априлобезценката на активитее 255 млн. лв., или със 71 млн. лв. по-малко в сравнение със същия месец на 2013 г. За година банките са намалилиразходите си за лихвис 11,54%.

Този факт се е отразил положително нанетния лихвен доход– разликата между приходите и разходите за лихви. За последната година показателят се е подобрил с 5,51%, или с 44,8 млн. лв., до 858,6 млн. лв. Въпреки това спрямо март нетният лихвен доход на трезорите е спаднал с 2,05%.

Към края на април банковата система остава изключително ликвидна независимо от регистрирания спад при средствата по разплащателни сметки и по междубанковите депозити, отбелязват от БНБ. За периодакоефициентът на ликвидносте 26,22%.

Фирменото кредитиранебележи умерено възстановяване от началото на годината за сметка на потребителското финансиране. Нарастването на кредитите за предприятия с 341 млн. лв., или с 0,9% на месечна база, и на потребителските заеми с 12 млн. лв. – 0,1 на сто спрямо март, е съпроводено с намаление при другите сегменти на кредитния портфейл.

През априлпривлечените средстваса с 61 млн. лв., или с 0,1%, по-малко спрямо март, като на практика остават без изменение – малко над 75,34 млрд. лв. Тук попадат идепозитите на населението, които се увеличават с 371 млн. лв. за месец.

Печалба на банковата система (в млн. лв.)

Графика: Investor.bg, по данни на БНБ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *