Банките излизат на пазара с нови продукти за по- висока доходност

Рекордно ниските лихви по депозитите и връщането на инфлацията карат все повече спестители да търсят алтернатива.

По-консервативните обаче трудно избират нещо по-различно от банков влог, но дори и за тях доходност от 0.2-0.3% е трудно приемлива. В същото време взаимните фондове в ценни книжа носят значително по-висока печалба, макар и по-голям риск. Това е и причината напоследък да се появи нов продукт, предлаган от банките – комбиниран депозит (да не се бърка със структурирания). Това е комбинация от влог и инвестиция в предлагани от съответната банка фондове. „Това е най-популярният продукт, който набира скорост в момента поради ниските лихви“, коментира Николай Бонев, мениджър инвестиционни продукти в Societe Generale Експресбанк.

Какво представлява

При комбинирания депозит една част от сумата се внася в банката като класически влог. По нея се начислява лихва. Обичайно има надбавка по депозитната част над стандартната лихва по другите оферти в банката. Друга част от сумата се инвестира на финансовите пазари. Така се получава комбинацията от сигурност на банков депозит с по-висока лихва по депозираната част и възможност за по-добра доходност от инвестицията на другата част от средствата. Каква точно доходност ще бъде достигната от инвестиционната част на продукта зависи от движението и конюнктурата на пазарите. Само за пример – през първото тримесечие фондовете, които инвестират средствата си в акции и облигации, реализираха средна доходност между 5 и 10%. Важно е да се знае, че миналите резултати от дадени инвестиции нямат връзка и гаранция за бъдещите.

Разпределението на парите при комбинирания продукт е различно – има предложения с равно поделяне депозит – инвестиция, или 50/50, други варианти са 85/15 или 70/30 в зависимост от това как е структурирано предложението на банката. Размерите на минималната вноска като цяло са различни при отделните банки. Сроковете също са различни – варират от 6 месеца до 3 години, има и предложения за 5 години. Начисляват се различни такси. В повечето случаи са само на входа, като при инвестиции в акции таксата е по-висока, докато за вложения в облигации – по-ниска. Някои банки обаче имат и при изхода. Практиката е доходността от инвестиционната част да се начислява след приспадане на всякакви такси и разходи.

Наблюденията на Николай Бонев показват, че 75% от клиентите предпочитат инвестиции в облигации – корпоративни или на други държави, тъй като при тях има по-голяма сигурност от вложенията в акции. При вторите, разбира се, доходността е по-висока, но с по-голям риск за загуба. Обичайно инвестиционната част е вложението във фондове – комбинация, или т. нар. кошница от акции и облигации на държави и компании, търгувани на финансовите пазари. Важното решение, което клиентът трябва да вземе, е в кой фонд да инвестира, посочва още Бонев. От значение е да се намери и балансът между риск и очаквана доходност.

Предимства и рискове

Предимствата са, че комбинираният депозит е нещо познато. Клиентът получава по-висока лихва в сравнение със стандартен депозит. Средствата по депозитната част са гарантирани от фонда за гарантиране на влоговете до 100 000 евро. При инвестиционната част няма такса или неустойка за „излизане“ от инвестицията. Във всеки един момент може да бъде напусната.

Другата страна на монетата е, че стойността на инвестицията и доходът от нея може да се повишат, но може и да се понижат. В този смисъл е важно да се знае, че печалбите не са гарантирани и съществува риск да не се възстанови пълният размер на вложените средства.“ Инвестициите във фондове не са гарантирани от държавен гаранционен фонд или друг вид гарант. Може да се реализира загуба в даден момент, но е важно да се знае, че тя е в даден момент“, допълни Николай Бонев. След това инвестицията може отново да се върне към печалба.

Какво има на пазара

Комбинирани депозити в момента предлагат Sosiete Generale Експресбанк, Пощенска банка, Райфайзен банк. Банка ДСК има структурирани депозити. Основните параметри, които трябва да се следят, са съотношението на депозита и инвестицията в ценни книжа, надбавката над традиционната лихва, фондовете, в които може да се инвестира. Инвеститорът винаги може да провери и историческата им доходност, макар тя да не е гаранция за бъдеща, информира capital.bg. Паралелно с нея компаниите публикуват и измерители за съотношение между доходност и риск – стандартно отклонение и коефициент на Шарп.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *