Банките от Уолстрийт предлагат акции като бонуси вместо кеш

Ройтерс

Американските банки все по-често изплащат годишните бонуси на служителите си под формата на акции, което показва, че по-строгият регулаторен контрол на заплатите на Уолстрийт вероятно няма да бъде разхлабен, след като кризата утихне.
От пика на кризата през 2008 г. до момента най-големите американски банки са под силен регулаторен и обществен натиск да съгласуват повече интересите на служителите с тези на акционерите, включително да намалят плащанията в брой и да увеличат по-дългосрочните възнаграждения под формата на акции.
Консултанти по възнагражденията твърдят, че недоволството от банковото заплащане през последните две години е довело до раждане на нов модел практики, които разчитат по-малко на големи годишни парични възнаграждения и повече на дългосрочни бонуси под формата на акции.
„Дългосрочно – ето какво ще бъде заплащането на банките“, заяви директорът на Hay Group Дейвид Уайз, който съветва компаниите по въпросите на възнагражденията на служителите.

Твърде крайни действия

С последната си мярка Bank of America Corp обмисля тази година да замени паричния компонент на годишните бонуси за обикновени акции, които служителите биха могли да продадат веднага. С този ход банката отчасти се опитва да изпълни последното изискване за излизане от Програмата за освобождаване от проблемни активи (TARP).
Банката, която е най-голямата в САЩ по активи, очаква да набере останалите $1,1 млрд. от 3-милиардния капитал, който е условие по излизането й от TARP през декември 2009 г.
Консултанти по възнагражденията и адвокати смятат, че действията на BofA са твърде крайни – необичайно е кешовият компонент да се изключи напълно от бонусите. Този прецедент обаче показва натиска, на който са подложени банките от страна на регулатори, политици и широката общественост по въпросите със заплащането след кризата.
Фурорът около тлъстите годишни възнаграждения, които бяха болна тема по време на финансовата криза, достигна връхната си точка през 2008 г., когато банките от Уолстрийт изплатиха бонуси на стойност $18.2 млрд., въпреки че дори най-голямата от тях бе помолила за стотици милиарди под формата на спасителни фондове само няколко месеца по-рано.
В края на 2008 г. и началото на 2009 г. Bank of America и Merrill Lynch се озоваха в центъра на обществена буря, свързана с възнагражденията.
Merrill изплати $4 млрд. по формата на бонуси, след като съобщи за загуби от $15 млрд. през четвъртото тримесечие на 2008 г., което принуди Bank of America да помоли федералното правителство за допълнителна помощ, за да довърши изкупуването на банката.
Миналата година бонусите на Уолстрийт са скочили със 17% до $20,3 млрд., или средно със $123 580 на служител по официални данни.
Вероятно бонусите на служителите от Уолстрийт ще се увеличат само с 5% спрямо 2009 г. според неотдавнашна прогноза на консултантите по възнагражденията Johnson Associates Inc.
По време на плащането на бонусите за 2009 г. в началото на тази година някои банки изплатиха бонуси под формата на акции, както може да направи и Bank of America в началото на 2011 г.
Citigroup Inc например изплати бонусите на служителите си в акции, за да набере средства, с които да покрие дълговете си към TARP.
Все още не е ясно дали примера ще последват банки като JPMorgan Chase & Co и Goldman Sachs Group Inc, които вече разполагат с достатъчно кеш. Миналата година Goldman накара 30-те си топкадри да приемат допълнителните си възнаграждения изцяло под формата на акции.
JPMorgan по традиция плаща бонусите си основно с този инструмент.
Някои банки изкупиха обратно акции, за да компенсират емисиите книжа за служителите и размиването на акционерното участие, което те носят.

Никаква гаранция

Основната идея при бонусите чрез акции е подобряване на капиталовото съотношение. „Разбира се, те се използват и с други цели, но в основата е съхраняването на кеш“, казва Алън Ливайн, съдружник в адвокатската кантора Morrison Cohen LLP.
След финансовата криза от 2008 г. американските банки понесоха жестоки критики заради системите на заплащане, подтикващи служителите им да поемат на пръв поглед успешни краткосрочни рискове, които обаче пропадат в дългосрочен план.
Регулаторите се борят за по-голям дял на акциите при финансовите възнаграждения с надеждата, че това ще ограничи хазартната практика на банките, но подобна промяна не е сигурна застраховка срещу лоши бизнес решения.
Lehman Brothers, която обяви несъстоятелност през септември 2008 г., и Bear Stearns, която JPMorgan Chase & Co купи предходния февруари, бяха до голяма степен собственост на служителите си.
Morgan Stanley и други банки вече въведоха корпоративни политики, според които правото на собственост върху акциите влиза в сила едва след няколко години (това на практика разтегля плащането на бонуса). Това им позволява да си приберат бонусите в случаите на измама, казва Джефри Баниш, съдружник в адвокатската кантора Troutman Sanders LLP.
В доклада на BofA за третото тримесечие, представен в петък пред американския регулатор за ценните книжа, се посочва, че ако продажбата на активи не й помогне да постигне капиталовото изискване от $3 млрд. за излизане от TARP, през февруари институцията ще изплати тазгодишните бонуси на служителите си в акции вместо кеш. Ценната книга ще може да бъде използвана веднага, а не след две или три години, каквато е практиката при подобна форма на стимулиране.
Макар служителите да предпочитат пари в брой, новата алтернатива успокоява регулаторите и обществеността в условията на безработица от близо 10% и бавен икономически растеж, коментират консултантите. „Ако позволите на служителите да избират между двата варианта, те със сигурност ще предпочетат пари в брой, казва Уайз от Hay Group. Публично търгуваните банки обаче трябва да се съобразяват с реалността.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *