Банките слагат табели с такси и комисиони

Закон задължава трезорите да дават пълна информация на клиентите

Целта е да спрем триковете с кредитите, обясняват юристи.

Дългоочакваният Закон за защита на потребителския кредит скоро ще бъде факт у нас. За 9 септември е насрочено първото заседание на комисията, която ще обедини усилията на две ведомства за създаването му. Върху текстовете са работили експерти на Българската народна банка и Министерството на икономиката. Първоначалният вариант на проекта е дело на банковите юристи.

Първият опит да бъдат защитени законово интересите на гражданите, които ползват банкови услуги, е доста закъснял. Това трябваше да стане още през 2002 г. Ангажиментите са поети с глава 23 от предприсъединителните документи – „Защита на потребителите и тяхното здраве“. Не е ясно обаче защо законът се бави. Малцина са виждали подготвените текстове. Но първият въпрос, който си задаваме, се появява още с името на закона – питаме се защо той защитава само тези, които са изтеглили потребителски заеми? С какво те са привилегировани спрямо другите, взели, например, пари за жилище? Или за образование? Никой от експертите, работили по проекта, не можа да даде обяснение за тази дискриминация. Затова от Министерството на икономиката ще предложат в текстовете да се включат и заемите за малки и средни предприятия до 40 хил. лв. Трябва да се има предвид, че в някои страни законодателството защитава всички потребители на финансови услуги. В това число се включват клиенти и на застрахователни, пенсионни и взаимни фондове, на лизингови услуги, на компании за парични преводи. Както и защита от заблуждаваща и некоректна реклама.

На фона на тези законодателни практики в българския вариант още от пръв поглед се отчитат изненадващи пропуски. Макар че не е нужно да откриваме топлата вода. В Европа още от 1987 г. съществува директива, която черно на бяло фиксира основните изисквания за защита на този вид потребители. По-късно излизат още два подобни документа – директивите от 1990 и 1998 г., които коригират и допълват първия. Сега се готви четвърта със съвсем нови текстове, които в още по-голяма степен защитават интересите на гражданите. Документът ще бъде приет до края на годината. Така че, както се казва, по пътя, по който ние сме тръгнали, Европа вече се връща.

Един от най-важните текстове в закона ще задължава банките в салоните им да има информация за абсолютната цена на кредитите, както и формулата, по която се изчислява тя. Това трябва да е поставено на видно място. Такова изискване има и сега, но не се спазва. В момента в банковите салони ще намерим само рекламните брошури, които не дават абсолютно никаква представа за клаузите и задълженията в договорите. Затова експерти на Министерството на икономиката, които работят сега по текстовете, смятат да поправят този пропуск. Така всеки, който има намерение да иска заем, ще бъде запознат от самото начало с всички свои задължения. Сега това не се прави. Клиентът вижда договора непосредствено преди подписването, защото информацията се смята за част от търговската тайна на всяка банка. Всички тежести, такси и комисиони стават известни едва след като са платени предварително доста солени суми. Така гражданинът е поставен пред дилемата или да подпише този неизгоден за него договор, или да отиде в друга банка и да загуби вече дадената сума.

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *