Банките трупат пачки за зимата

Родните банки заприличаха на мечки, готвещи се за зимен сън. Както зверовете трупат килограми преди да се покрият за няколко месеца в хралупата, така и трезорите се запасяват с левчета в навечерието на тежката зима, белязана от кризата. Това е изводът от статистиката на БНБ за септември, сравнена с предходния месец и със същия период за 2008 г. Тя показва, че лихвите по кредитите за домакинствата се увеличават, а доходите от вложените пари падат. В същото време основният лихвен процент (ОЛП) удари 18-годишно дъно и се срина до невероятните 0,61. Това обаче не се отразява по никакъв начин на цената на ресурса у нас. В същото време най-популярните заеми – потребителските, са поскъпнали средно с 2,37% само за една година – почти до 14 на сто, сочат данните на централната банка. Годишният процент на разходите (ГПР), който измерва съвкупната цена на кредита, е нараснал още повече – с цели 2,9 на сто. Което показва, че наравно с лихвите растат и таксите по земите. Почти същото е положението при жилищните кредити – с тази разлика, че там ръстът е по-нисък – с 1,03% при левовите и 0,73% в евро.
Все пак има известна надежда за спиране на тренда нагоре – новите потребителски заеми, отпуснати през септември, запазват нивата на лихвите си от предишния август.
Ако обаче се вземе среднопретеглената лихва по всички видове кредити – за домакинства и фирми, нови и вече изтеглени заеми, и за всякакви нужди, се забелязва спад. Докато през август лихвените нива достигнаха шестгодишен рекорд от 10,44%, то през септември се наблюдава понижение до 9,66%. Тук има две новини – добра и лоша. Добрата е, че поевтинява кредитът за фирми, което предполага, че ще има оживление в икономиката и съответно оттласкване от дъното на кризата. Лошата е, че цената на всичко това ще се плати от гражданите, които са принудени да теглят заеми за своите нужди.
В същото време обаче лихвите по новите депозити удрят 7-месечно дъно, показват изчисления на Investor.bg на база данни на БНБ. Новосключените депозити вече са със средна лихва 5,66% през септември спрямо 6,11% за август и вече е далеч под достигнатия през юни 2009 г. шестгодишен рекорд от 6,31%. За намалението спомага по-големият дял на новосключените фирмени депозити (52%) от общите нови депозити за 4,97 млрд. лв. през септември, твърдят анализаторите. През август делът на фирмените нови депозити бе 48%. Традиционно фирмените депозити са по-краткосрочни и поради тази причина са с по-ниски лихви. Това допълнително сваля доходността на среднопретеглените общи количества депозити.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *