Банковите печалби продължават да се ускоряват

Разходите на банките за лихви и за обезценки продължават да се свиват и това подобрява резултатите на системата и през март. Това показват данните от секторната статистика на БНБ към края на първото тримесечие на 2014 г. От началото на годината опериращите в страната 29 финансови институции са реализирали обща печалба в размер на 223.7 млн. лв., което е с 35% повече спрямо отчетеното за първите три месеца на 2013 г.

В изчисленията не са включени данните за резултатите на Юнионбанк (преди МКБ Юнионбанк), която от началото на мартокончателно се вляв придобилата я през есента на 2013 г. Първа инвестиционна банка. Дори и с тях обаче ръстът на печалбата за първото тримесечие би бил над 30%. Така, след катов края на миналата годинабанковата система в страната отбеляза годишен ръст на печалбата за пръв път от рекордно добрата 2008 г. насам, за четвърти пореден месец финансовите резултати на системата се повишават, като от януари насам увеличението е с двуцифрени темпове.

Намаляващи разходи

Основната заслуга за растежа на банковите печалби отново е на понижаването на разходите за обезценки, които финансовите институции правят. Към края на тримесечието обемът им е 192.5 млн. лв., което е с 14.9% по-малко спрямо година по-рано. Възможно обяснение за намаляването на тези разходи е отписването на заеми, които банките смятат за несъбираеми. Ефект в тази посока оказват и предприеманите от финансовите институции през последните месеци продажби на пакети от кредити на специализирани в събирането им компании.

Същевременно благоприятно въздействие върху финансовите резултати на сектора оказва и постепенното намаляване на разходите им за лихви. Фактор за това е понижаването на предлаганите от институциите лихви по депозитите, които вече са доста по-ниски в сравнение с тези от периода на депозитната война. Към края на тримесечието наблюденията на анализаторите от финансовия портал „Моите пари“ показаха, че и последната от по-големите банки на пазара – Корпоративна търговска банка, която предлагаше по-атрактивни условия по привличаните средства от домакинствата, е променила лихвената си политика, с което на практика беше сложенкрай на високите лихви по спестяванията.

В края на тримесечието нетният лихвен доход на системата достига 638.6 млн. лв., като се повишава с 6.8% на годишна база. Нетният доход от такси и комисиони също расте (с 0.14% до 190.5 млн. лв.), след като през февруари се сви с 4.5% спрямо година по-рано.

Слаби ръстове в кредитирането

През първите три месеца на годината активността в кредитния сегмент остава относително слаба, но статистиката все пак отчита леки повишения както при корпоративните, така и при заемите за домакинствата. Общият обем на отпуснатите от банките кредити за бизнеса достига 38.8 млрд. лв., което е със 772.4 млн., или 2.03%, повече спрямо година по-рано. Увеличенията в сегмента на дребно са доста по-скромни – ипотечните заеми за домакинствата нарастват с 68.1 млн. лв. (0.73%) до 9.45 млрд. лв., а обемът на потребителските кредити се повишава с 54.4 млн. лв. (0.61%) до 8.97 млрд. лв.

Привлечените от банките средства от бизнеса и домакинствата също растат, но темповете на увеличение продължават да се забавят. В края на тримесечието депозитите на физически лица достигат 40.3 млрд. лв., което е с 3.56 млрд. лв. (9.69%) повече спрямо година по-рано. Депозитите на бизнеса се увеличават с 1.29 млрд. лв. (5.91%) за последната година и към края на март 2014 г. обемът им възлиза на 23.1 млрд. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *