”Барабаните” забиха в Лондон

Тайните преговори между Лондон и Вашингтон за сваляне от власт на Саддам Хюсеин започнали две години преди инвазията на Ирак и месеци преди нападенията от 11 септември, пише в. „Таймс“, цитиран от БТА.
По думите на британски представители „барабаните“ във Вашингтон започнали да бият малко след избирането на Джордж Буш за президент, когато нараснали опасенията, че санкциите срещу режима на Саддам са неефективни и губят обществена подкрепа.
През 2001 г. външните министерства във Вашингтон и Лондон обсъдили смяната на ръководството в Ирак, но идеята била отхвърлена, защото нямала „законови основания“.
Въпреки че сър Джон Чилкът, председателят на независимата комисия, която разследва британското участие в инвазията, вчера заяви, че екипът му няма да търси виновни, много от роднините на убити британски войници настояват тогавашният премиер Тони Блеър да бъде съден за военни престъпления.
Комисията ще продължи да разпитва правителствени представители, дипломати и военни до Коледа. Действащи и бивши министри и техните политически съветници ще дадат показания след Нова година. Докладът на комисията ще излезе най-рано в края на 2010 г., посочва „Таймс“.
От инвазията през 2003 г. британски представители старателно намекват, че всичко е по вина на американците и ако все пак Лондон трябва да бъде обвинен в нещо, отговорността лежи на плещите на Тони Блеър, пише в.“Индипендънт“. Първият ден от разследването на Чилкът обаче показа обратното – чиновниците в Лондон са знаели малко повече за иракската политика от радикалните, шовинистични неоконсерватори във Вашингтон. Съдейки по показанията, британскислужители през 2003 г. са осъзнавали, че инвазия в Ирак означава революционна промяна в региона. И тогава падането на режима означаваше, че сунитите, който традиционно управляваха Ирак, ще бъдат изместени от шиитите и кюрдите. Можеше да се очаква, че сунитите няма лесно да се откажат. Беше ясно, че големите победители ще бъдат иранците, които през 80-те години на миналия век поведоха осемгодишна война, за да се отърват от Саддам. През 2003 г. британците и американците направиха това вместо тях. В Иран по онова време шиитски богослови тълкуваха събитията като второто пришествие на Махди, защото само чудо би могло да накара американците да направят грешката да премахнат най-големите врагове на Техеран – Ирак и Афганистан.
Седмици преди инвазията иракските опозиционери изразяваха опасения, че американците може да осъзнаят в последния момент какво са на път да извършат, посочва „Индипендънт“.
По думите на Чилкът разследването цели да открои поуките, които трябва да бъдат направени и да помогне на бъдещите правителства, които могат да попаднат в подобна ситуация, отбелязва „Вашингтон пост“. Комисията бе назначена от Даунинг стрийт, което предизвика опасения за независимостта на разследването. Вчера малка група протестиращи се събраха в центъра на Лондон с маски на Джордж Буш и британския премиер Гордън Браун, размахвайки доларови банкноти, изцапани с фалшива кръв. Критици на разследването смятат, че то едва ли ще разкрие истината за причините, довели до войната, пише „Вашингтон пост“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *