Бариера пред измамите с имоти

Драстично ще намалеят измамите с имоти, ще бъде ограничен броят на споровете за права върху недвижима собственост, ще се съкратят процедурите по вписване на изповяданите сделки. Това са част от ползите, които ще се усетят, след като заработи в завършен вид интегрираната електронна система за кадастъра и имотния регистър. Тя ще предоставя по-евтин, по-бърз и по-лесен достъп. Вече няма да се налага потребителите на информация за недвижими имоти да обикалят няколко институции, а ще имат възможност чрез интернет от домашните или служебните си компютри да получават бърз достъп както до кадастъра, така и до имотния регистър.
Уверенията са на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов и зам.-министъра на правосъдието Илонка Райчинова, изказани по време на официалното представяне на новата система. Тя вече е внедрена и се въвеждат данни във всички 28 регионални служби на кадастъра и 113 служби по вписвания. „В момента кадастрални карти има за около 12% от територията на България, но още 45% е с одобрени и действащи планове“, каза изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър Цветен Боев. Стратегията на правителството предвижда останалата част от страната да влезе в новата система до 2015 г., което ще струва най-малко 100 млн. евро. Само разработката на кадастралната карта на населено място с площ от около 100 кв. км струва между 1.3 и 1.9 млн. лева. Досегашната практика на Агенцията по кадастър е показала, че много собственици не допускат до имотите си или не предоставят нотариалните актове, за да се изработят картите от специализираните фирми. Това води до удължаване на времето и допълнително оскъпяване на разработката. На адрес www.icadastre.bg се намира интегрираната база данни на агенциите по кадастъра и по вписванията с досиетата на около 5 млн. имота, всеки от които има кадастрална карта и имотна партида. За тях граждани, фирми, банкови служители, агенции за недвижими имоти, нотариуси, адвокати и съдии по вписванията вече могат да проверяват собствеността на имотите по интернет.
По обобщени данни на агенцията по кадастър в България има около 20 млн. имота. „В системата са качени всички сделки с имоти след 1998 г., а само за София са въведени над 600 хиляди сделки от 1990 г. досега“, уточни Даниела Митева, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията. Тя прогнозира, че ако се работи със същите темпове както през последните няколко месеца, до 10 години в базата данни ще има пълната история на имотите от 1889 г. насам.
Новият регистър заменя действалия повече от 100 години хартиен и персонален – воден по трите имена на собственика, с електронен и реален с пълна информация на имота, който вече ще има 17-цифрен уникален идентификационен номер и досие. Неговото описание ще съдържа вида, квадратурата, собствеността, всички сделки с имота, учредените вещни права – ползване, наем, аренди, ипотеки или възбрани и други утежнения. Така ще може да се проследяват всички промени, настъпили с имота през годините.
Разликата с търговския регистър който изцяло излезе от съдебната система от началото на 2008 г. и се контролира и администрира от Агенцията по вписванията, е съществена. Работата по обработката на данните в имотния регистър е по-сложен процес. Юридическата страна на сделката е при нотариусите (частни) и съдиите по вписванията (съдебна власт). Преди да се произнесат те, трябва да проверят дали имотът не е обременен с някакви тежести (кадастърът се управлява от едноименната агенция, която е на подчинение на регионалното министерство). След като сделката е изповядана и вписана, тогава данните от документите се въвеждат в имотния регистър в Агенция по вписванията (на подчинение на Министерството на правосъдието). Чрез интегрираната система на практика се осъществява много успешна координация между четирите абсолютно независими и на различно подчинение институции. „Ако не бяхме натрупали опит от търговския регистър, нямаше да се справим така добре с имотния. Съдии, нотариуси и брокери на недвижими имоти се опитаха да намерят недостатъци, но не откриха такива“, каза без да скрива задоволството си Даниела Митева. Самата система е тествана от 6 служители на Агенцията по вписванията от различни подразделения на ведомството в страната. Данните се въвеждат от 5 месеца и според Митева досега не са констатирани пропуски. Тя сигурно няма да забрави проблемите, които лично имаше с търговския регистър, чийто старт по различни обективни и субективни причини беше отлаган три пъти.
Данните в системата на имотния регистър са публични, но и са защитени с различни нива на достъп. Софтуерът е разработен от базираната в Австрия компания за ИТ решения и услуги от един източник Siemens IT Solutions and Services. „Интегрираната информационна система включва цифровизирани кадастрални карти, имотен регистър и интерфейс, чрез който може да се получат услуги на едно гише. Чрез тази система се осъществява уеднаквяване на тълкуването на нормативните актове и подактове“, обясни Йохан Айбенбергер от софтуерната компания, който е ръководител на договора за разработване и внедряване на проекта. Информацията в базата данни не само че е много добре защитена, но и когато един потребител се обърне към нея, системните администратори ще го разпознават и ще му дават определените права за достъп до системата.
Справки за имотите, чиито данни са въведените в системата, ще може да се извършват онлайн срещу минимално заплащане на практика от всяка точка на планетата, където има достъп до интернет. За невъведените в електронната база данни имоти справки ще се извършват по старата процедура. Общинските служби по земеделие ще издават удостоверения за земеделски земи, а общинските администрации – за урбанизирани територии.
Кадастрално прокритие в електронен вид има на територията на страната, където пазарът на недвижими имоти е най-активен. Това са почти всички областни центрове, цялото Черноморие и планинските курорти. Цифров кадастър все още нямат в София и Пловдив. Според Цветен Боев двата най-големи квартала на столицата „Младост“ и „Люлин“ ще бъдат окончателно завършени след около 20 дни, а до края на годината и другите 5 района. За тях вече са обявени търгове за обществени поръчки. До началото на май трябва да е завършен единният кадастър на Пловдив.
Тази добра равносметка нямаше да бъде възможна, ако преди 7 години не беше стартирал проектът „Кадастър и имотен регистър на България“, финансиран с 28.7 млн. евро от Световната банка, дарение от $2 млн. от холандското правителство и субсидия от републиканския бюджет в размер на 7.2 млн. евро, или общо около 37.5 млн. евро. „Проектът изпълни трите основни цели, които бяха поставени – намаляване на времето за сделки с недвижима собственост, покриване с кадастрална карта на райони с активен пазар на земя и засилване на институционалния капацитет на агенциите по кадастъра и по вписванията“, каза постоянният представител на Световната банка в България Флориан Фихтл по време на официалната церемония, на която беше обявен финалът на проекта. Той добави, че интегрираната система на кадастъра е първата успешна национална система на Балканите, финансирана от Световната банка. От експерти тя е сравнявана с някои от най-модерните системи на Стария континент. В първото годишно състезание на регион Европа и Централна Азия на Световната банка през 2008 г., в което са участвали 60 проекта от 35 държави, българският проект „Кадастър и имотен регистър“ бе награден в категорията бизнес среда и финансова ефективност на предприятия. „Наградата се дава за изключителни резултати и положително въздействие върху икономическата среда в България“, уточни Флориан Фихтл.
Екстри
Тъй като системата е от отворен тип, тя може да се надгражда, което пък дава основание на Агенцията по вписванията да планира интеграция между двата регистъра – имотния и търговския. До три месеца ще се предлага услугата известяване със SMS или еmail на управители на фирми, когато някой заяви промяна в обстоятелствата или поиска справка за ръководената от тях компания. Даниела Митева обясни, че идеята може да бъде реализирана до края на годината, ако мобилните оператори се съгласят.
Справките
Интегрираната система позволява търсене на имот по:
– Партида – избира се службата по вписванията, от която се иска необходимата справка, и се изписва номерът на партидата на недвижимия имот.
– Физическо лице – по ЕГН, име, презиме или фамилия, се търси не само в определена служба по вписванията, а и в службите из цялата страна.
– Юридическо лице – аналогично на търсенето по физическо лице по един или по много от следните критерии: БУЛСТАТ, име на лицето, номер на фирмено дело, съд по регистрация и година на регистрация.
– Документ – включва следните полета: книга, служба по вписванията, година, том и номер на акт. Отново могат да се изберат един или няколко от посочените критерии.
– Имот – търсенето е по служба по вписванията, адрес, улица, номер, блок, вход, етаж и апартамент.
Колкото повече критерии се въвеждат, толкова повече се ограничава търсенето, но и става по-бързо. Всяка разгледана справка е равностойна на 1 кредит или 2 лева и е определена от Тарифата за държавните такси, събирани от Агенция по вписванията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *