Батак става ски център

Правят писти и лифтове в Цигов чарк с пари от Европа

Батак да се превърне в един от водещите ни ски центрове. Това предвижда проект на местната община и сдружението за малък и среден бизнес.

Програмата вече е подписана от министър Румен Овчаров, като 75% от средствата в размер на 25 хил. евро за изготвянето й идват от Европейския съюз. В проекта е записано да се изградят ски писти и ски лифтове в курорта Цигов чарк и по-конкретно в местността Остри връх. До няколко години тази програма трябва да бъде реализирана, каза кметът на Батак Петър Паунов. Така градът ще затвори цикъла за целогодишен туризъм, тъй като през лятото на местния язовир вече има множество атракции.

Оставащите 25% от финансирането за проучване и проектиране ще бъдат предоставени от община Батак. Идеята на общинската администрация е изграждането на национален туристически и спортен център в местността. В рамките на проекта ще бъдат осъществени проучвания на ландшафта, съобразени и с новите изисквания по „Натура 2000“, туристическото предлагане и възможностите на местните хора и бизнес при евентуалната реализация на бъдещ инвестиционен проект.

Идеята за този ски център не е нова. Още преди 15 г. е било планирано да се прокарат писти на Остри връх, но идеята е останала само на хартия.

Борислав Петров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *