Безработицата в световен мащаб щяла да достигне 50 млн. души

Международната организация на труда /МОТ/ проведе деветата си поред регионална европейска среща в Лисабон. Целта, която си поставиха участниците във форума е да видят как световната икономическа криза се отразява на заетостта и социалните права на европейците.

Рюди Деларю, директор на МОТ към Европейския съюз заяви, че според прогнозите на нашата организация нивото на безработица в световен мащаб ще се покачи значително и в най-лошите предвиждания може да достигне до 50 милиона безработни. Тази прогноза ще се превърне в действителност,ако правителствата на отделните страни не отговорят адекватно на създалата се ситуация. Мерки трябва да бъдат взети не само от правителствата, но и от международните и регионални организации, като нашата например. Нужен е адекватен отговор не само по отношение на финансовата, но и по отношение на икономическата и социална криза. Антикризисният план, одобрен от Европейския съюз през декември миналата година, като цяло съвпада с ориентацията и препоръките на Международната организация по труда.

Тук обаче идва въпросът: дали тези мерки са достатъчни. Правителствата на отделните страни членки на Европейския съюз, както и различните европейски институции, взеха решение за отпускането на 1.5% от брутния вътрешен продукт на Евросъюза. Трябва да се запитаме обаче съществува ли достатъчно добра координация, за да се избегнат негативните последици на национално ниво. Важно е Европейският съюз да поеме отговорността си като световен актьор, тай като и кризата е световна. По последна информация Европейския съвет ще се събере на неофициална среща в края на месеца, за да дискутира допълнително ефектите от кризата. Като цяло, мерките, които Евросъюзът вече взе, както и преди малко споменах, напълно съответстват с нашите ориентации.

Ние сме съгласни, че трябва да подкрепим достъпа до кредити, да стимулиране търсенето, трябва да подобрим социалната защита, както и инвестициите в човешкия ресурс – говоря за обучение, специализиране, помощ на безработни… С една дума, нужна е активна политика по отношение на трудовия пазар. Наистина е важно да осигурим спазването на основните социални права на европейците. По този въпрос съществува консенсус – не бива да отслабваме социалните права. Консенсус съществува и по въпроса за необходимостта от започването на социален диалог.

БГНЕС
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *