“Белене” взриви енергийните лобита

Прокуратурата проверява ексшеф на „Козлодуй“ заради „Риск инженеринг“

30 пъти завишили цената за две експертизи за втората атомна

Кой запали войната в държавата? Това е горещата тема през последните седмици. Скандалът, който тръгна от Вальо Топлото, прерасна до върховете на държавата и е на път да събори даже министър. Покрай него изплуваха имената на няколко от най-големите босове в енергетиката. Всъщност ясно е, че не енергийните босове стоят пред вратите на министерствата в очакване на бъдат приети, а обратното – министрите изтръпват при всяко позвъняване от съответния бизнес мастодонт.

Затова ритниците между големите акули много често изхвърлят от борда подопечните им изпълнители във властта.

„Стандарт“ вече писа за челния сблъсък на лобитата в отрасъла. Червени депутати заявиха, че компроматите срещу министър Овчаров са следствие от преплитане на интереси на трима големи играчи – Валентин Златев, Николай Вълканов и Христо Ковачки. Вчера в публичното пространство се появи още едно име – това на Богомил Манчев. Бизнесменът е основен играч в ядрената енергетика и страстен привърженик на проекта за АЕЦ „Белене“.

Йордан Костадинов рапортува пред жълтия енергиен министър как вървят поръчките на „Риск инженеринг“АЕЦ „Белене“ взриви енергийните лобита у нас. Те са на нож заради крупни проекти, свързани със строежа на централата, която ще струва близо 4 млрд. евро. Един от кандидатите за огромните печалби от АЕЦ е Богомил Манчев. Той стигна своя апогей под крилото на жълтия министър Милко Ковачев и се задържа на гребена на вълната и при сегашния Румен Овчаров.

Битката за централата започва още през 2003 г. Тогава чрез обществени поръчки са сключени два договора за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и технико-икономическото проучване (ТИП). И двата са подписани от тогавашния министър на енергетиката Милко Ковачев. Цената на двата договора е между 9 и 10 млн. лв. В края на 90-те години държавната фирма „Енергопроект“, чийто кадър е и Румен Овчаров, прави подобни проекти – ОВОС за „Козлодуй“ и технико-икономическо проучване за „Белене“. За свършената работа получава около 300 000 лв.

За кого е завишена 30 пъти цената на проектите? Контрактите са сключени с пряко договаряне, а не чрез конкурс. Парите, които официално плаща „НЕК“ ЕАД, усвояват „Парсънс Иендси България“ ЕООД (така е според официалната регистрация на фирмата), с подизпълнител от българска страна „Джи Си Ар“ ООД.

Справка показва, че зад фирмата стои човекът на Милко Ковачев – Богомил Манчев.

„Парсънс Иендси България“ е регистрирана на „Тотлебен“ 34 – на същия адрес, на който е и основната фирма на Богомил Манчев – „Риск инженеринг“. Дружеството е изцяло собственост на британската компания „Парсънс И&СИ Юръп“ ООД, а управител е сърбинът с американско поданство Джурица Танкосич.

„Джи Си Ар“ ООД също е фирма, свързана с Богомил Манчев. Официално тя е на „Риск инженеринг“, която държи дял от 51 на сто, и на американската компания „Гилберт Комънуелт Интернешънъл“. Още от 1995 г. тя пък е собственост на „Парсънс Енджиниърс енд Констрактърс“. Адресите и телефоните на дружеството съвпадат с тези на „Риск инженеринг“. Управители на „Джи Си Ар“ са Богомил Манчев, Робърт Вон, американски гражданин, и Джурица Танкосич.

Всъщност „Джи Си Ар“ не за първи път печели без конкурс проекти в енергетиката. Тя успява да се намърда и в работата за модернизацията на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ през 1998 г. За проекта от бюджета на държавата са предвидени 8 млн. долара. Четири години по-късно фирмата получава 24 млн. долара за работата.

По-късно при одит на Агенцията за държавен и финансов контрол за периода 10 октомври 2001 г. до 31 октомври 2003 г. е установено, че в нарушение на Закона за обществените поръчки с АЕЦ „Козлодуй“ е сключила 9 договора на обща стойност 3 337 874 лв.

Всъщност най-големият играч, който източва държавна пара от АЕЦ „Козлодуй“ в този период, е „Атоменергоремонт“. До юни 2003 г. фирмата е все още държавна. Тогавашният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Йордан Костадинов е сключил с нея анекси на обща стойност 26,187 млн. лв.

При приватизацията на фирмата Милко Ковачев играе с 3 дружества, но търгът е спечелен от Христо Ковачки. С 15 млн. лв. „Атоменергоремонт“ отива в ръцете му.

„Атоменергостройпрогрес“, която през 2004 г. става част от кръга Ковачки чрез приватизация на Софийската фондова борса, също е била любимка на Йордан Костадинов. Той е сключил с нея анекси за 10 млн. лв.

Окръжната прокуратура във Враца и Апелативната в София не намират основание да образуват дела за злоупотреба със служебното положение срещу бившия шеф на АЕЦ „Козлодуй“ Йордан Костадинов. Следствие завежда едва Главна прокуратура през декември 2005 г.

Димитър Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *