Бернанке: Лошите кредити заплашват цялата икономика

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке е заявил, че състоянието на кредитните пазари остава сериозно и е потенциална заплаха за цялостното икономическо развитие на страната. Той дори е намекнал, че има възможност да бъдат поети нови стъпки към ограничаване броя на просрочените ипотеки и отнетите от банките имоти.
„Високото ниво на необслужваеми ипотечни заеми се отразява зле не само на пазара на имоти, но и на финансовите пазари и цялата американска икономика“, коментирал е Бернанке по време на своя реч в Колумбийския университет в Ню Йорк.
Бернанке е припомнил, че именно по-ниските цени на щатските имоти водят до повишаващ се процент на просрочени ипотеки. Все пак не всички американци, които не могат да изплащат навреме вноските по заема губят дома си, но опасността този процент да се увеличи е голяма. Банките и ипотечните брокери трябва да се намесят на пазара с нови схеми, за да облекчат кредитополучателите и да им позволят да задържат имотите си.
„Конгресмените също трябва да поемат своя дял от работата и да прокарат час по-скоро ново законодателство за държавно спонсорираните кредитни компании Fannie Mae и Freddie Mac“, допълнил е Бернанке.
Федералният резерв съкрати лихвеното си ниво с 3.25 процентни пункта от септември миналата година до днес, което е най-рязкото подобно движение за последните 20 години. Освен това, централната банка не спираше да налива свежи пари в блокиралата кредитна система на САЩ, като до момента общият обем на капиталите се изчислява на $600 млрд. Фискалната политика пък предложи стимули за населението под формата на данъчни облекчения за над $250 млрд., които да се влеят директно в икономиката.
Миналата седмица в Конгреса бе задвижен проектозакон предоставящ право на правителството да финансира лоши ипотечни кредити на стойност $300 млрд., които биха помогнали на над 2 млн. американски домакинства. Президентската администрация на Джордж Буш се противопостави на този акт, тъй като той излага на голямо опасност данъкоплатците, ако процентът с лоши кредити се повиши рязко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *