Бизнесът иска да се наемат и 15-годишни на работа

Българчетата да могат да започват работа още на 15 г., а разрешителният режим за наемането им до 18 г. да бъде облекчен, е едно от предложенията на БСК за намаляване на административната тежест за бизнеса.

В повечето страни членки децата могат да започват работа от 15 г., е един от мотивите на бизнес организацията. Точно затова и статистиката за заетите лица ги следи от тази възраст нагоре.

Промяната ще създаде условия за въвеждане на т.нар. дуална система, при която учениците могат едновременно да учат и да работят, докато се обучават на професия.

Ще има повече възможности и за осигуряване назаетост на ранно отпадналите от образователната система, което ще помогне за по-ефективната интеграция на значителна част от нискообразованите и неквалифицирани младежи от ромската общност и др., смятат от БСК.

Социалният министър Хасан Адемов по принцип би подкрепил започването на работа от 15 г. в контекста на въвеждането на дуалното обучение.

„Но трябва да се регламентира много внимателно при какви условия ще работят тези деца, за да не се стигне до експлоатация на детски труд“, коментира Адемов.

Бизнесът настоява още завъвеждане на електронна трудова книжка, възможност за обмяна на документи по електронен път с работниците и служителите, в това число уведомяването им за прекратяване на трудовите правоотношения и т.н.

Предприятията, които купуват стоки и услуги от специализирани фирми на хора с увреждания, да бъдат освободени частично или напълно от ангажимент да определят места за трудоустроени, е друга идея на бизнеса.

„Това са задължения, които малките и средни предприятия в повечето случаи не са в състояние да изпълнят. В същото време се създава алтернатива за разширяване на заетостта в специализираните предприятия“, коментират от БСК.

Според стопанската камара трябва да се отмени ангажиментът на работодателите да плащат първите три дни от болничните, тъй като на практика плащат нещо, за което внасят и осигуровки. Освен това нямат законови механизми и капацитет, с които да проследят дали служителите им си вземат фалшиви болнични.

Болничните продължават да растат, а бизнесът плаща по над 100 млн. лв.на година за това. Работодателската организация предлага още майките да нямат право на платен годишен отпуск по време на майчинството.

На практика се получаваправо на отпуск по време на друг отпуск- за бременност и раждане и за гледане на дете, който се плаща от работодателите и другите работещи, коментират от БСК.

Според камаратамайките трябва да получават по-високо обезщетение вместо право на отпуск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *